På Åse har de blant annet et sammenhengende areal på 60 dekar som består av 1., 2. og 3. års eng. Befaringen avdekket at hele dette arealet er grese i botn etter vinteren, slik at det er god plass til flere grasplanter. Sammen ble vi derfor enige om at hele dette arealet bør bli isådd med flerårig raigras før spreiing av husdyrgjødsel. Vellykket isåing vil kunne øke avlinga og bedre kvaliteten på fôret, ettersom vi da har mulighet til å få etablert verdifullt gras i de åpne partiene som ellers ville blitt overtatt av vassarve, tunrapp og anna ugras.
Isåing uten avansert redskap
Åse Samdrift har ikke selv avansert redskap for isåing, for eksempel en langfingerharv med såmaskin. Valget sto derfor mellom å få noen til å leiekjøre her, eller bruke en billig, men mer usikker metode. I år vil de satse på at John Olav bruker en manuell såmaskin som består av en beholder som henger på magen og så sveives frøet utover i ca 5 m bredde. Det er fortsatt gode grasarter å bygge videre på, så anbefalingen ble her 2 kg/daa med SPIRE Surfôr Pluss 100. Etter såing, er planen å kjøre på med møkk for å lime såfrøet til den svarte jorda, men særlig hvis det blir tørt, må arealet også tromles.

Når isåing ikke er egnet metode
Vi befarte også andre arealer som krever andre løsninger enn isåing for å få opp avlingen. Her var ikke problemet gresne partier, men partier der mange av de sådde artene har gått ut og plassen har blitt overtatt av blant annet den småvokste grasarten tunrapp som danner en tett grassvor. En teig hadde i tillegg til partier med tunrapp også partier med kveke. Her er det bare full fornying som vil gi avlingsøkning.
For å få skikkelig has på kveka, bør en vente med å brakke til den har fått 3-4 blader og da må en ofte vente til ut i mai. Denne teigen vil derfor bli fornyet etter 1. slått. Det samme gjelder for en annen teig som hadde blitt mer utsatt for beiting og trakk av hjort i vinter enn tidligere. Grunnen til å utsette fornyingen også her, er at Åse Samdrift brakket en litt over 20 daa stor teig i høst, og da har de allerede nok å holde på med i ei travel våronn.
Flere oppdateringer fra Åse
I skrivende stund har det blitt sveivet ut over 100 kg flerårig raigrasfrø på Åse og de er i full gang med møkkakjøring. Neste besøk hos Åse vil bli rundt 17. mai. Da skal vi vurdere slåttetidspunkt. Oma er blant de tidligste plassene i fylket.
Vil du også ha en engsjekk? Bestill den HER
