Hvorfor ønsker dere å være med på NLR Grovfôrstrategi?

Vi var fornøyde med avlingene i 2022, men de to siste åra har avlingen gått ned og det vil vi finne årsaken til. En annen ting er at det er en ny generasjon på veg inn og vi ønsker at de skal få være med i denne prosessen, sammen med oss som driver nå.

Har dere alt planene klare for attlegg i år?

Ja, 20 dekar ble brakka i høst fordi denne enga var 6 år gammel. Da vi sist sådde attlegg her, var hundegras med i «Vestlandsblandingen» og det ble raskt den dominerende arten i enga. Nå er det bare spredte hundegrastuer igjen, og det har kommet inn mange grasarter med dårlig avlingspotensial.

Kalker dere i forbindelse med attlegg?

Ja vi har bestilt noen lastebillass med skjellsand og kalker alltid med opptil 10 hl/daa skjellsand i attlegg hvis jordprøveresultatene viser behov for det.

Hva med isåing i eng, er det noe dere pleier å praktisere?

Ja, vi har gjort det enkelte år. Da har vi kjørt lett med skålharva før vi har sådd med en flerårig raigrasblanding, så har vi tromlet og kjørt på med møkk. Vi har også en i bygda med langfingerharv med såmaskin/Einböck, og kan kanskje få leiekjørt med den, hvis det skulle bli aktuelt.

På Åse, med sørvendte bakker mot Hardangerfjorden, starter de vanligvis opp med møkkakjøring i slutten av mars. Ettersom vurdering av behovet for isåing bør skje før møkkakjøring, tar vi sikte på en rundtur på de forskjellige teigene ca. 10. mars. I NLR kaller vi dette tilbudet for NLR Engsjekken, den naturlige starten på rådgivinga ute om våren. Etter Engsjekken vil det komme en ny oppdatering i Grovfôrmeldinga om hva vi så da, og hvilke beslutninger som ble tatt ut ifra det.

Bestill NLR Engsjekken her

Har du også lyst å bli en grovfôrstrateg? Meld deg på her

Ase Samdrift