Oppdal og Rennebu kommuner har i samarbeid med Norsk Landbruksrådgivning et prosjekt for å synliggjøre beitebrukets virkning i utmark. I prosjektet settes det opp "beitebur" ved flere utfartssteder i kommunene.
CAMBRIGDESHIRE, ENGLAND: Toby Simpsons, som holder til i Peterborough/Cambridgeshire, England, tok imot oss på sin gård da NLR arrangerte sin jordhelsetur i slutten av juni. Toby er tydelig på at dyrking etter en helhetlig tilnærming er essensielt for å kunne oppnå en stabil og forutsigbar økonomi.
Det ble topp stemning da Jordskolen for småskala grønnsaker hadde samling på Virgenes gård i Vestfold i august. Det viser seg nemlig at matjordlaget hever seg, som en deilig, luftig sjokoladekake.
Siden han begynte i NLR i 2015, har Morten Botilsrud tatt jordprøver på anslagsvis 150 000 dekar på Romerike – og stadig raffinerer han teknikken og sluttproduktet som leveres bonden.
SKJOMEN, NARVIK: – Motivasjonen for å praktisere regenerativ drift på gården er først og fremst et behov for å forbedre jorden, men også fordi det føles naturlig, forteller eierne av Saghaugen Gård, Johanne Harang og Ivonne Teurlings.
Sist uke samlet rundt 150 bønder og rådgivere seg på Vestfossen for å se nærmere på ti ulike harver, i tillegg til to halmstrigler og en ugrasharv. Fokus for dagen var alternativer til høstpløying og var hvordan disse kan brukes til å oppnå et godt såbed under de nye miljøkravene.
Da Johan Benad Ugland overtok familiegården i 1973, hadde han et bevisst ønske om å drive i tråd med økologiske prinsipper basert på husdyra og plantenes ve og vel.
Plantene består av mye mer enn bare den delen som vises over bakken. Røttene er plantenes viktigste del, og er helt avgjørende for utvikling og vekst. Jord og jordhelse er derfor viktig påfyll for både bønder og rådgivere!