• Det gis tilskudd ved direktesåing av høstkorn eller høstoljevekster i alle fylkene tilhørende region Østlandet (Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud, Vestfold, Telemark og Innlandet)
  • I Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud er det begrenset til arealer under marin grense, men dette er stort sett alt jordbruksareal. I de øvrige fylkene gis tilskuddet på alle arealer.
  • Det gis også tilskudd til lett harving før såing av høstkorn og høstoljevekster i alle de nevnte fylkene. Lett harving betyr max 10 cm arbeidsdybde, og at det skal være 30 % halm på overflaten like etter harving. Såmaskiner med påmontert jordarbeidingsutstyr vil kunne inngå her.

Les mer om hvilke satser og vilkår som gjelder i ditt område, samt hva mer du kan få RMP-tilskudd for, ved å følge linkene i tabellen under. Ta også gjerne kontakt med en av våre rådgivere om du har spørsmål. Det kommer mer info om øvrige RMP-ordninger som er aktuelle på høsten i et senere nyhetsbrev.

Oslo, Akershus,

Østfold og Buskerud

Vestfold og Telemark

Innlandet

RMP veileder 2024

veileder-rmp-2024.pdf

veiledningshefte-rmp

-2024.pdf

veileder-for-regionale-

miljotilskudd-i-innlandet-

2024-050724.pdf

Infoside om

regionale

miljøtilskudd

Miljøtiltak | Statsforvalteren

i Østfold, Buskerud,

Oslo og Akershus

RMP-tilskudd |

Statsforvalteren i

Vestfold og Telemark

Regionalt miljøprogram

for jordbruket |

Statsforvalteren

i Innlandet

Regionale miljøkrav

Regionale miljøkrav |

Statsforvalteren i Østfold,

Buskerud, Oslo og Akershus

Veileder til miljøkrav

Ikke miljøkrav i 2024,

les mer her:

Regionale

miljøkrav i jordbruket |

Statsforvalteren i

Vestfold og Telemark

Ikke miljøkrav i 2024,

les mer her:

Regionale miljøkrav i

Innlandet |

Statsforvalteren i Innlandet

Miljøkrav og etablering av høstkorn

I fylkene Oslo, Akershus, Østfold og Buskerud, samt Gran kommune i Innlandet, gjelder et knippe miljøkrav som er viktig å ta hensyn til når man avgjør hvordan man etablerer høstkorn.

En kort-versjon av miljøkravene er som følger (her finner du hele forskriften):

  1. Det skal ikke jordarbeides nærmere enn to meter fra nedløpskummer og grøfteutløp
  2. Erosjonsutsatte dråg skal ikke jordarbeides om høsten
  3. Det skal være buffersone langs alle vassdrag
  4. Flomutsatte arealer skal ikke jordarbeides om høsten
  5. Arealer i erosjonsklasse 3 og 4 skal ikke jordarbeides om høsten
  6. 60 % av foretakets fulldyrka areal skal overvintre med plantedekke
  • Krav nr.1 gjelder hele året, de øvrige kravene handler om jordarbeiding på høsten, om man lar alt arealet ligge i stubb eller kun direktesår høstkorn overholder man alle de øvrige kravene.

Om man ønsker å etablere høstkorn eller høstoljevekster etter jordarbeiding må man ta følgende hensyn:

  • Krav 2: Hvis du har erosjonsutsatte dråg må du ha etablert en 6 m bred grasdekt vannvei i dråget for å kunne etablere høstkorn med jordarbeiding. Om arealet ditt ligger i miljøkravsone 1 (se kart), og du kun gjennomfører en lett harving på arealet rundt dråget er det tilstrekkelig å kun la det være en 6 m bred sone med stubb i dråget. Lett harving defineres som en harving grunnere enn 10 cm, og det skal være minst 30 % planterester i overflaten like etter harving.
  • Krav 3: Kravet om buffersone innebærer at om du vil etablere høstkorn med jordarbeiding på et skifte langs et vassdrag, må det være en 6 m bred sone med enten naturlig vegetasjon eller en grasdekt kantsone langs vassdraget. De 6 m med buffersone kommer i tillegg til 2 m med urørt kantsone som alltid skal være langs vassdrag. Med andre ord: ligger skiftet mer enn 8 m fra et vassdrag trenger du ikke ta hensyn til dette punktet.
  • Krav 4: Har du arealer som oversvømmes jevnlig, minst en gang hvert 10.år kan du ikke etablere høstkorn med jordarbeiding her. (Se kart over flomutsatte områder, du må zoome inn for å se kartlaget for flomutsatte områder.)
  • Krav 5: På arealer med erosjonsklasse 3 eller 4 kan du ikke etablere høstkorn med pløying, men det er tillatt å etablere høstkorn med lett harving med unntak av i erosjonsutsatte dråg, samt vassdragsnære eller flomutsatte arealer (se krav 2, 3 og 4). For å sikre god etablering av høstkornet på disse arealene må det være sådd innen 20.september.
  • Krav 6: 60 % av arealet til et foretak må overvintre som: stubb, direktesådd høstkorn, høstkorn etablert ved lett høstharving, gras eller fangvekst. Dette kravet gjelder kun i miljøkravsone 2 (se kart).
RMP tilskudd sone
I sone 2 (mørkegrønt på kartet) gjelder miljøkrav 5, det innebærer at 60 % av arealet skal være i stubb, direktesådd høstkorn/oljevekster, fangvekster (ikke lett høstharvet) eller eng over vinteren.