Etter et par timers venting satt vi endelig i bussen og begynte reisen gjennom Englands grønne landskap på vei til Toby Simpson. For den som venter på noe godt, venter som kjent ikke forgjeves. Selv om det første planlagte besøket måtte vike på grunn av forsinkelsene, fikk vi desto mer ut av besøket hos Toby Simpson.
Gårdsbesøk hos Toby Simpson
Sola sto høyt da vi ankom Toby Simpsons gård, og vi ble raskt invitert inn i den svale låven der vi ble møtt med kake og forfriskninger. Toby delte sine erfaringer og prosessen med omlegging til redusert jordarbeiding og bruk av fangvekster.
Toby driver på 7000 mål sammen med sin far. På eiendommen de kjøpte for åtte år siden, har de gått fra intensiv pløying til et system basert på direktesåing, variert vekstskifte og kontinuerlig jorddekke. Toby understreket viktigheten av en helhetlig tilnærming ved overgang til redusert jordarbeiding, inkludert fangvekster og drenering. Klimaendringer og økt risiko som følge av mer uforutsigbare nedbørsmønstre ble et gjennomgående tema på turen. Toby fortalte om usikkert klima og marked som har gjort det nødvendig å fokusere på å redusere økonomisk risiko i form av innsatsfaktorer, og å forbedre vannlagringsevne og drenering.
Toby og faren er kunnskapstørste og innovative. Toby er blant annet Nuffield Scholar og har reist verden rundt for å lære om fangvekster. Nå har de flere små prosjekter på gården, inkludert et hvetefelt med ulike behandlinger for å finne balansen for avling og økonomi. De bruker en kombinasjon av startgjødsling og bladgjødsling for å optimalisere næringsstoffeffektiviteten. I tillegg har de i år testet ulike doser med soppbehandling for å finne tålegrensen på avling.
Vi fikk også se Tobys bønne- og havreåkere, eller «Boats» som de kaller det (beans + oats). Der sår han full såmengde bønner og en tredjedel såmengde havre. Motivasjonen er todelt, både for å øke mangfoldet i vekstskiftet og for å sikre en avling selv i et dårlig bønneår. Videre besøkte vi en hveteåker dyrket på kontrakt for et brødprosjekt kalt Wild Farmed Wheat. Det er et nasjonalt prosjekt for å fremme regenerative praksiser og biodiversitet i landskapet. Her må dyrkerene følge visse retningslinjer, som omtales som «semi-økologisk». Hveten dyrkes blant annet med underkultur, begrenset gjødsling, ingen plantevernmidler i sesongen, og hvis mulig: integrering av beitedyr.
Vi sitter igjen med inntrykk av en familie som ikke er redd for å prøve og feile. Her er de overbevist over at inngrodde sannheter må utfordres, og at risikoen ved å ikke prøve noe nytt er større enn fortsette på gammel vane. Det er det perfektet tankesettet å dra videre med i det vi satte kursen for Hitchin og årets jordhelsefestival.
Groundswell: Jordhelsefestivalen
Turen kulminerte i Groundswell, en to-dagers jordhelsefestival med et tettspikket program av foredrag, paneldebatter, utstillinger og demonstrasjoner. Over 8000 bønder og rådgivere samlet seg for å dele kunnskap, erfaringer og nytenkning innen karbon agro og regenerativt landbruk.
Denne turen var mer enn bare en studietur. Det var en inspirasjonsreise og en påminnelse om at vi alle er i samme båt. Turen ga oss et glimt av et landbruk i bevegelse, drevet av innovasjon, samarbeid og et sterkt engasjement for å finne gode løsninger i møte med vanskeligere vær. Vi har mye å lære av britiske bønder, men vi drar også herifra med inntrykk av at vi gjør mye riktig og er raske med å teste ut ting som kan passer her hjemme i nord.
Årets stikkord har vært optimalisering av næringsstoffbruk, biologisk sykdomsbekjempelse og økt biologisk mangfold. Vi har lært om praktisk feltforsøksoppsett, sett på beitemetoder og nye såmaskiner, og hatt mange spennende samtaler i sofaene i meitemarkteltet.
For å virkelig forstå alt vi har opplevd, må du nesten bli med neste gang muligheten byr seg!