Ugrasbekjemping i potet på friland 2024, er et fellesfinansiert forsøk med bidragsyterne NIBIO, NLR og Nordisk Alkali.

Tidligere har lignende forsøk blitt gjennomført i Agder og Vestfold. Noen av behandlingene som testes i år, behandlingene 2: Sencor SC 600 + Fenix, 3: Boxer + Fenix og 4: Centium+Fenix, er videreføringer fra disse tidligere forsøkene. Behandling 5 med Fenix + Centium + Boxer er heller ingen ny blanding. Behandlingene 6: Fenix + Mizuki og 7: Fenix + Lentagran WP er nye. Mizuki fikk ordinær godkjenning som nedsviingsmiddel i potet i 2024. Behandlinger med nedsviingsmidler på spirte planter kan føre til at plantene blir satt tilbake. Lentagran har vist god effekt på svartsøtvier i andre kulturer, så det blir spennende å se hvordan middelet fungerer i potet.

Bakgrunn for forsøket

Sencor har de siste årene hatt midlertidig tillatelse for bruk i potetdyrking på friland. Fremtiden til middelet har lenge vært usikker, og det aktive stoffet metribuzin skal vurderes på et møte i EU i begynnelsen av oktober 2024. Dermed er «Sencor-situasjonen» i Norge i skrivende stund uavklart.

Vi er avhengige av å få godkjente midler som effektivt kan bekjempe sentrale frøugras, samt sikre en bred og pålitelig ugraseffekt. Hvis vi ikke får midlertidig tillatelse for Sencor i 2025, vil Fenix være det eneste bredspektra middelet med jordvirkning vi har igjen. Som med andre plantevernmidler, er ugrasmidler utsatt for resistensutvikling, og det er ingen god resistensforebyggende strategi å kun bruke ett middel.

Les mer om problemugrasene svartsøtvier og begersøtvier

Svartsotvier og begersotvier i ugrasfelt Vestfold 2024
Bilde 1: Svartsøtvier (Solanum nigrum L) i forsøksfeltet. Bilde 2: Begersøtvier (Solanum physalifolium Rusby) i forsøksfeltet. Foto: Guro H. Ø. Bukaasen

Gjennomføring av forsøk

Forsøksfeltet i Vestfold ble lagt i en Innovator-åker på areal med forekomst av svartsøtvier og begersøtvier. Sett bort fra sprøyting mot ugras, fikk forsøksfeltet lik behandling som resten av feltvertens åker.

Sjølve forsøksfeltet besto av 28 forsøksruter, delt i 4 gjentak, behandlet med 7 ulike ugrasbekjempelsesstrategier.

De 7 ulike behandlingene som ble prøvd ut er:

Behandlinger

Dose/daa

1: Ubehandlet

-

2: Sencor SC 600 + Fenix (Sprøytetid A)

24 ml + 150 ml

3: Boxer + Fenix (Sprøytetid A)

300 ml + 150 ml

4: Centium + Fenix (Sprøytetid A)

12,5 ml + 150 ml

5: Fenix + Centium + Boxer (Sprøytetid A)

125 ml+ 12,5 ml + 200 ml

6: Fenix + Mizuki (Sprøytetid A + B)

150 ml + 100 ml

7: Fenix + Lentagran WP (Sprøytetid A+C)

150 ml + 45 g

Sprøytetider:

A = 5 dager før oppspiring av potet, B = ved oppspiring av potet, BBCH 09 (5-10 % av potetene har spirt), C = potet ca. 5 cm høye

I feltene er det gjort en gradering av skade på kultur og ugras ved de ulike sprøytetidene. Like før hypping ble det gjennomført skaderegistrering og registrering av ugras (dekning, telling og effekt). Dekning av kultur/ugras ble registrert nærmere høsting (før vekstavslutning). Ved høsting ble avlingen registrert og prøver ble tatt ut av hver behandling. Disse prøvene sendes inn til NIBIO for videre vurdering.

Bilde 3: Ubehandlet rute full av svartsøtvier. Foto: Guro H. Ø. Bukaasen

Ubehandlet rute ugrasfelt Vestfold 2024

Resultater

Kommer tilbake når rapporten er klar.