Skal man komme inn under denne ordningen så må man melde det inn elektronisk når man tror at skaden er så stor at erstatning vil inntreffe. Meldeskjema finner du på Altinn.

Melding om produksjonssvikt (lenke til skjema i Altinn)

Dette er imidlertid ikke søknaden. Den må skrives til høsten etter innhøsting. Bakgrunn for at en skal melde det inn tidlig er at forvaltningen skal få en oversikt, og for at det skal gå an å kontrollere dette. Skaden skal dokumenteres, så det er kan være lurt å ta noen bilder av situasjonen.

Ordningen går i korte trekk ut på at en får en erstatning for avlingen opp til 70% av gjennomsnittsavlinga på gården de siste 5 åra. Man kan også trekke fra det dårligste året når en regner ut gjennomsnittet. Det er videre satt en pris pr kg for de forskjellige kornartene. Det spesielle for i år er at kornprisen økte mye i fjor, og at dette ikke fanges opp av ordningen. Det jobbes fra flere hold med å se på dette, men hvis det ikke blir en endring på det så blir den reelle erstatningen langt lavere enn 70 %. Derfor er det viktig å prøve å få så stor avling som mulig tross situasjonen, for eksempel bør man vanne hvis en har mulighet. Og har man ugras som er i vekst så bør det sprøytes.

Det vil komme mer informasjon etter hvert. Enn så lenge så får vi håpe på et værskifte. Ei rotbløyte nå vil være veldig kjærkomment.