Simen Bergan tok over familiegården på Bingen i Buskerud i 2016. Han er fjerde generasjon på gården, men ettersom det var ikke gårdsdrift når han tok over brukte han den første tiden på å gjøre i stand gården. Det har ikke vært husdyr på gården på mange år og med en gård som er bygget for korndrift, ble valget enkelt. Det blir korndrift. Men Simen brukte likevel god tid på å tenke på hvordan han ønsket å forvalte gården videre og hvordan han ville drive.
– Så kom Sandra da. Og betingelsen fra henne for å bli med på gårdsdrift var at de skulle drive økologisk, forteller Bergan.
På gården bor nemlig også samboeren Sandra og deres to små barn. I kårboligen bor også moren til Simen, så gården er et familieprosjekt hvor alle bidrar. 3-åringenn er med i traktoren og bestemor bor like ved og er barnevakt ved behov.
Småbarnsfamilien har fullt opp, men har likevel pusset opp mye de siste årene og planla egentlig å begynne korndrift fra 2024. Men når de så en mulighet for å kunne fremskynde det et år, måtte de bokstavelig talt hive seg rundt og ta raske avgjørelser. Sandra nikker veldig, når Simen beskriver at det ble tatt avgjørelse om å starte opp litt i hui og hast.
– Men vår generasjon ønsker å være mer sammen med familien og kunne kombinere gårdsdrift med familietid og jobb, understreker Bergan.
Simen forteller videre at for å kunne kombinere gårdsdrift med familieliv og jobb, er de opptatt av arbeidseffektivitet. Simen jobber som prosjektingeniør og Sandra er sykepleier, så effektivitet og planlegging har de under huden.
Startet med NLR Økologisk Førsteråd
Nettopp for å sikre god fremdrift og arbeidseffektivitet, startet prosessen med at Simen tok kontakt med NLR Østafjells etter tips fra en god nabo. Han har hatt et samarbeid med naboen i noen år og Simen ser på både naboen og sin avdøde far som mentorer. Kontakten med NLR førte til at økologisk rådgiver Hanne Eliassen var hos Bergan og gjennomførte et økologisk førsteråd.
– Vi synes Økologisk Førsteråd var kjempefint. For oss var det betryggende at det vi allerede hadde tenkt og så for oss var fornuftig, sier Bergan.
NLR Økologisk Førsteråd er et gratis og uforpliktende gårdsbesøk der rådgiver og gårdbruker sammen diskuterer muligheter for omlegging til økologisk produksjon.
NLR Økologisk førsteråd
Motivasjon for økologisk
I tillegg til sterk påvirkning fra samboeren, som er interessert i kosthold og helse, om å drive økologisk forteller Bergan at det er flere faktorer som trigget valget om å velge økologisk.
– Økologisk gir noen muligheter som ikke konvensjonell dyrking ikke gir. Økonomi er en del av det, men jeg synes også det å dyrke økologisk gir en faglig utfordring, sier Bergan.
I tillegg var naboen også nysgjerrig på økologisk dyrking, så tiden var rett og slett inne med en ny generasjon. Simen forteller videre at han har en generell interesse for biomangfold og samspillet i naturen. Han har derfor jobbet med en eng med blomster og gress, og ser på det som sitt bidrag til biomangfoldet.
Som de fleste andre må også Bergan og familien tenke på kostnadene, men Bergan bekrefter at rådgiving fra NLR Østafjells absolutt har vært verdt pengene og poengterer at kostnadene rundt rådgiving er minimale på et investeringsbudsjett. Ettersom de var avhengige av å komme raskt i gang var det betryggende å ha fagfolk med på laget.
NLR økologisk rådgivingsavtale
Hanne Eliassen, rådgiver for økologisk og klima i NLR Østafjells, har gjennomført økologisk førsteråd hos Simen Bergan. I tillegg har Bergan hatt økologisk rådgivingsavtale i høst. Økologisk rådgivingsavtale kan være særlig aktuelt når du skal i gang med omlegging, ønsker å gjøre endringer eller forbedringer i egen produksjon.
– Målet er å lykkes økologisk, derfor trekker vi inn ulike rådgivere ved behov og skreddersyr rådgiving tilpasset både bonden og produksjonen. Hos Simen trakk vi inn HMS-rådgiver og en rådgiver med god kompetanse på det maskintekniske. I tillegg har jeg hatt rådgiving med Simen i forbindelse med gjødselplanlegging og vekstskifte, forteller Eliassen.
Gode forutsetninger for å lykkes
Med sesongen rett rundt hjørnet er Simen og Sandra naturligvis spente.
– De første tre årene er vi innstilt på at det kanskje ikke går så bra. Vi er forsiktige med tanke på budsjett og forventinger om avlingsmengde. Vi er også spente på hvor mye tid vil vi bruke og hvordan været blir. Det er mange usikkerhetsmomenter, sier Simen.
– Vi er egentlig spente på det meste, konkluder Sandra.
Rådgiver Hanne Eliassen forstår at de er spente og hun forteller videre at hun gleder seg til å komme tilbake til gården i sesongen og se hvordan det går.
– Med en så engasjert gårdbruker som søker informasjon og tilegner seg den informasjonen de trenger kombinert med en realisme i oppstart av ny produksjon, har de et godt utgangspunkt for å lykkes, tror Eliassen.
Vurderer du omlegging til økologisk produksjon?
Eller ønsker du å bli en enda bedre økologisk produsent?
Vi har kunnskapen og verktøykassa – og er alltid i nærheten.