Ulykker skjer også ved inspeksjon av gjødselkjelleren hvor det kan være for store konsentrasjoner av gass. Det er ikke bare i kjellere med blautgjødsel at gassfaren oppstår. Vi har eksempler på at det har skjedd ulykker i kjellere med lagring av tørr hestemøkk hvor det har vært store mengder hydrogensulfid. Gjødselgassulykker har skjedd i nyere tid, så vær oppmerksom! For kort tid tilbake ble en bonde funnet på knærne, nær ved å kollapse, inne i et fjøs. Han ble reddet i siste minutt. Dyr er også funnet omkommet inne på fjøs. Ulykker skjer både i gamle og nye fjøs. Det har også skjedd ulykker i nyere tid der dyr falt ned i gjødselkjeller. Tenk deg om før du går ned i kjelleren for å redde! Sørg for luftsirkulasjon og kontakt Brannvesen, 110. De har sikkert utstyr og har god trening på å redde.

Ti HMS-tips ved arbeid med gjødselgass

Hydrogensulfid

Det er først og fremst hydrogensulfid (H2S) vi tenker på når vi snakker om gjødselgass, men også konsentrasjoner av ammoniakk, metan og karbondioksid kan forekomme i gjødselkjelleren. Det er nedbrytning av organisk materiale uten oksygen til stede som forårsaker dannelse av hydrogensulfid. Risiko for høye konsentrasjoner av gassen øker med temperaturen. Derfor er det flest ulykker i sommerhalvåret. Gassen kan dannes i tillegg til gjødselkjeller i pumpekummer, trappegroper, dekkende laguner, tankspredere, gjødselkontainere og lagertanker.

Lukter råtne egg

Hydrogensulfid er en fargeløs gass ved romtemperatur. Gassen er tyngre enn luft og har en karakteristisk lukt av råtne egg. Allerede ved 100-150 ppm. (parts per. million) lammes luktesansen slik at man ikke kan bruke luktesansen som indikator på om det finnes helseskadelige nivåer av gass. Hydrogensulfid er en hurtigvirkende gift og ved høye konsentrasjoner (over 300-500 ppm.) kan man besvime, og døden kan inntre etter en halv time hvis man ikke får frisk luft. Langvarig eksponering av gassen kan medføre skader på nervesystemet. Symptomer: irritasjon i slimhinner, luftveier og øyne i tillegg til trøtthet og hodepine. Hydrogensulfid er ekstra skummel da man kan føle seg frisk rett etter eksponering og noen timer etterpå kan man få lungeødem. Det er eksempler der personer har blitt sendt hjem fra lege for deretter å bli alvorlig syk noen timer senere.


Brannvesen redningsaksjon
Redningsaksjon fra gjødselkjellerulykke på Gol høsten 2021
Kvige heises opp fra gjodselkjeller
Redningsaksjon fra gjødselkjellerulykke på Gol høsten 2021
Kvige reddet ku idag
Redningsaksjon fra gjødselkjellerulykke på Gol høsten 2021

Bildene over er fra en gjødselkjellerulykke på Gol, høsten 2021. Lokalt brannvesen og hjelpsomme naboer tro til og jobbet hele natta for å få løftet tre kviger opp fra gjødselkjeller. Råd fra bonde: ta imot all hjelp du kan få i en slik krisesituasjon. Du selv er helt utslitt etterpå!

Ekstern lufttilgang

I en gjødselkjeller er det ikke bare giftig gass som er faren, men også mangel på oksygen. Vanlig åndedrettsvern er derfor ikke tilstrekkelig hvis man må gå ned i tanker/rom med fare for gjødselgass. Man må i tillegg alltid ha ekstern kilde til lufttilførsel i form av vifte eller oksygentank. Man bør heller ikke utføre slikt arbeid uten tilsyn av andre. God kommunikasjon om hva du holder på med, slik at alle på gården er informert er viktig!

Gassmåler

Det finnes ulike typer personbårne gassmålere/alarmer som kan gi god indikasjon på om det er gass til stede. Man skal ved bruk av disse være oppmerksom på at konsentrasjonen av gass kan variere ulike steder i fjøset.

Beredskapsplan

Lag risikovurdering og sikker jobbanalyse før du rører møkk! HMS rådgiver kan hjelpe deg med dette. Et eget avsnitt om hvordan håndtere gjødselgassulykke i beredskapsplan er også lurt å ta med. Har du tenkt på forhånd er en krisesituasjon enklere å håndtere.

Dersom ulykken likevel skulle inntreffe må du vite hva du skal gjøre. Det har vært flere eksempler på at hjelpemannskap/redningsfolk blir skadet når de skal redde førstemann ved gassulykker. Redningsarbeid ved ei gjødselgassulykke må utføres av hjelpemann og redningstau. Gå alltid ut ifra at kjelleren er gassfylt eller mangler oksygen. Det blir som om du må dykke etter en person under vann; kan du ikke holde pusten lenge nok, vent på profesjonelt redningsmannskap.

Ved ulykker, - ta kontakt med lokalt brannvesen! De har utstyr som kan redde både folk og fe!