I Nannestad har flere bønder i samme grend fått svært store skader i seint sådd havre av det som vi tror er gul dvergsjuke (også kalt rødsott). Viruset som forårsaket dette, spres av havrebladlus som det har vært enorme mengder av. Det starta med at åkrene stura og slutta å vokse. Dette spredde seg utover.

Bilde2
Bladlus har hatt med seg gul dvergsjuke. Foto: Michael Aamold

Gul dvergsjukevirus kan bare overvintre i flerårige grasarter og smittekilden er grasvegetasjon i åkerkantene. Spredning av viruset med havrebladlus, starter når de forlater vinterverten hegg. Bladlusa tar opp virus fra graset gjennom sugesnabelen og overfører smitten til friske kornplanter. Bladlusene trives best på kornet i perioden mellom busking og aksskyting. Virusspredningen er mest intens i tørre, varme perioder med gode forhold for bladlusa. Etter at noen kornplanter har blitt infisert i åkeren, spres viruset videre fra plante til plante. Dersom det er store mengder bladlus i åkeren, kan det bli mye spredning av viruset.

Skade i et slikt omfang er svært sjeldent. Lite å få gjort utover å sprøyte ned bladlusa. Vi har tatt kontakt med virusforsker Dag-Ragnar Blystad i NIBIO, som gjerne vil se på skadeområdet og ta med seg noen planter for testing, så vi blir helt sikre på skadeårsak.