For øyeblikket er glyfosat kun godkjent til bruk inntil desember 2022, men resultatene av rapporten lover godt for fornyet godkjenning spesielt fordi Frankrike er med på konklusjonen. I dag er glyfosat klassifisert i EU kun med en risiko for alvorlige øyeskader og giftig for vannlevende organismer. Rapporten understreker at det ikke er behov for endringer i klassifiseringen.
Glyfosat forstyrrer metabolismen i planter, sopp og mikroorganismer ved at den hindrer utviklingen av enzymet ESPS som trengs for å lage aminosyrer. Ved høy biologisk aktivitet og god jordstruktur brytes middelet raskt ned, men det kan også bindes sterkt til jord. Jorderosjon vil derfor kunne ta glyfosat eller reststoffer til vann hvor det kan være giftig.
I norsk landbruk er glyfosat mest brukt for å bekjempe kveke i korn, men er også tillatt i frukthager, skog- og juletreplantasjer. Det er svært aktuelt som et alternativ til jordarbeiding ved vekstavslutning av for eksempel eng eller fangvekster.
Det er EFSA, EU’s uavhengige myndighet for næringsmiddeltrygghet, som har publisert rapporten.