Seminaret ble finansiert med midler fra Statsforvalteren i Nordland, klima og miljøprogrammet i landbruket. Temaer på seminaret var produksjon av biogass med bruk av husdyrgjødsel, biotopforbedrende tiltak i vassdrag, dyrking av myr og måling av klimagassutslipp fra myr.

Biogassproduksjon med bruk av husdyrgjødsel

Produksjon av Biogass er et viktig klimatiltak med stort potensial for å redusere utslipp fra landbruket. Prosjektleder for biogass i NLR i Nordland, Wolfgang Dohrn, informerte om ulike løsninger og hva som skal til for å lykkes med biomasseproduksjon og mulighetene for samarbeid mellom landbruk og fiskeri/oppdrett. Roar Svanem informerte om sitt anlegg. Svanem har bygd opp anlegg på egen gård der husdyrgjødsel fra gårder i nærheten brukes til produksjon av biogass.

> Se presentasjon: Biogassproduksjon på tvers av næringer v/Wolfgang Dohrn, NLR

Biotopforbedrende tiltak i vassdrag

Det ble foretatt befaring på Veggemoa i Bø sammen med Knut Einar Søberg som er leder i Bø Jeger- og Fiskerforening og Are Johansen som er vannområdekoordinator. Selv om det var snø på bakken var bekken åpen og det var mulig å få sett på de ulike tiltakene som er gjennomført. Utlegging av gytegrus og stein har vært vellykket og det er registrert godt resultat av gyting. Planlagt planting av kantvegetasjon er ikke gjennomført, men planter er innkjøpt.

Etter befaringen var det teoridel på Regine Hotell der Are Johansen gikk gjennom bakgrunnen for tiltaket som er gjennomført på Veggemoa.

> Se presentasjon: Biotoptiltak i Straumevassdraget v/Are Johansen, NLR

> Se veiledningsvideoer for biotopforbedrende tiltak nær landbruksområder

4 U5 A1377
Befaring på Veggemoa i Bø, der gytegrus er lagt ut for å forbedre forholdene for fisken. Foto: Ingvild Melkersen

Les sak som var på trykk i NLR-magasinet nr. 2 om biotopforbedrende tiltak i vassdrag på Veggemoa i Bø:

VESTERÅLEN: I Straumevassdraget i Bø kommune har ammeku- og kjøttprodusent Tom André Henriksen tatt på seg en meningsfull oppgave. Ikke bare har han forbedret dreneringen på enga si, men han har også tilrettelagt for gytefisk i samme slengen.

> Les saken

Image0
Gårdbruker Tom André Henriksen med flott fangst fra nærområdet. Foto: Privat

Faktaark

Lovverk - generelt. Søk først - grav siden.

Last ned PDF av faktaark

Dyrking av myr

På dag 2 ble det foretatt et stopp på et større nydyrkingsfelt der gårdbruker fortalte om prosessen med oppdyrking. Man fikk ikke sett grasdekket, men formen på profilene og bredde var godt synlig. Deltakerene fikk et godt innblikk i utfordringene med dyrking av myr, både natur og endringer i regelverk. Bruker var klar på at man vil dyrke de grunneste partiene på området først. Man var også inne på problematikken med store åpne myrområder og effekten av vind.

4 U5 A1406 Pano
Nydyrkingsfeltet vi besøkte. Foto: Ingvild Melkersen
4 U5 A1453
Nydyrkingsfeltet vi besøkte. Foto: Ingvild Melkersen
4 U5 A1458
Nydyrkingsfeltet vi besøkte. Foto: Ingvild Melkersen

Måling av klimagassutslipp på myr

Seminaret ble avsluttet på Vikeid. Her fikk deltakerne informasjon om prosjektet Peatimprove og hvordan klimagassmålingene blir gjennomført. Prosjektet er ferdig utpå våren 2025, men man jobber for å få videre finansiering. Deltakeren fikk også informasjon om NLR sin satsing på veiledning om presisjonslandbruk.

4 U5 A1589
Jevnlige målinger: Vanja Helene Ramsvik (t.v.) og Ragnhild Renna, begge rådgivere i NLR, har vært med på feltarbeidet på Vikeidet i Sortland kommune. Her har de målt utslipp av klimagasser fra myr. Foto: Ingvild Melkersen

Les sak som var på trykk i NLR-magasinet nr. 2 om klimagassmålingene:

ARKTISKE MÅLINGER: Siden mai 2023 har Norsk Landbruksrådgiving (NLR) gjennomført klimagassmålinger på grøftet, profilert og omgravd myrjord på Vikeidet i Sortland kommune. Målet er å finne ut hvilke dreneringsmetoder som kan redusere utslippene av metan (CH₄) og lystgass (N₂O).

> Les saken

4 U5 A1605
Viktig: Datainnsamlings er nødvendig for å skaffe kunnskap om myrjorda. Foto: Ingvild Melkersen