Samlingsbasert

Fem grupper ble etablert mellom Midt-Troms og Øst-Finnmark, hver gruppe med mellom to og elleve deltakere. På samlingene tar vi opp mange ulike tema: gjødsling, kalking, arter og sorter, plantevern, overvintring, jordtyper og jordstruktur, tetthet i eng, brakking, beitepussing, høstetidspunkt - og mye mer. Stemninga er veldig god, og deltakere utveksler erfaringer under og imellom samlingene. Endelig får unge og nye bønder lov til å stille en masse «dumme» spørsmål uten at en erfaren bonde ved siden av stusser over «uerfarenheten» deres!

Analyser til diskusjon og sammenligning

Utover i vekstsesongen og mot høsten tar vi fôrprøver, veier rundballer og diskuterer fôrkvaliteten. Hva er et godt fôr og hva slags fôr trenger egentlig dyrene mine? Dette avhenger selvfølgelig av hva slags dyr det er på gården. En del av deltakere har melkekyr, noen har sau, geit eller rein og hver dyregruppe stiller ulike krav. Ved hjelp av «NLR Surfôrtolken» diskuterer vi blant annet om det er høstet til ønsket tid, om ensileringsprosessen har vært god og om plantene faktisk har tatt opp næring i jord og gjødsel.

Vi har allerede gjennomført mange veldig spennende, lærerike og hyggelige samlinger og vi gleder oss til flere!

Prosjektet har fått støtte gjennom Regionale Tilretteleggingstiltak i landbruket (RT-midler) fra Troms og Finnmark Fylkeskommune.

Tine samling Storfjord 14 6 Foto ILH
Gårdbruker Tine på samling i Storfjord 14. juni 2024. Foto: Ingvild Lauvland Høie
Ruben m sonn samling Storfjord 14 6 Foto ILH
Gårdbruker Ruben med sønnen på samling i Storfjord 14. juni 2024. Foto: Ingvild Lauvland Høie
Foto: Christine Letsch
På samling 19. juni 2024 i Troms med rådgiver Kristin Sørensen. Foto: Christine Letsch