Det er alltid hyggelig og spennende når kollega Thomas Holz fra NLR Øst tar turen nordover for å være vår øko-grønnsaks-spesialist på markdager. Han er frikjøpt av NLR sentralt, slik at vi kun stiller med bil, kaffe og mat - og ikke minst flotte markdagsverter! Alle som har møtt Thomas enten på markdag eller i kurssammenheng, gleder seg til neste treff. Fordi han gir svært konstruktiv tilbakemelding på godt og «vondt». Alle har noe å strekke seg etter, og noe gjøres skikkelig bra. Da slipper vi jubelen løs så det virkelig ljomer. For da er det ikke så ille å ta imot de gode, velmente rådene til forbedring når en også mottar skryt.
Rundreise i Nord-Norge
Thomas var denne gangen på langtur i Nord. Første stopp i Alta, neste i Målselv og deretter i Vesterålen før turen ble avsluttet i Salten. Billedkavalkaden under er fra siste stopp som gikk over to dager, dvs. et kveldsarrangement og tre stopp på dag to.
Andelslandbruket på Vågønes
Andelslandbruket i Bodø har en ansatt gartner i vekstsesongen og har xx andeler. Det er to ulike steder som driftes med samme gartner; vi besøkte arealet på Vågønes hvor de leier 15 dekar av Bodø kommune. Av dette drifter de 5 dekar og resten er eng som nærmeste gårdbruker høster til grovfor. Denne sesongen har det dessverre vært for vått til at noen traktor har kunnet liste seg utpå. Men resten av arealet som driftes manuelt på dugnad, klarer seg bra. Det Thomas Holz hadde å utsette på drifta, var at kveka fikk utvikle seg ganske fritt og ettårige ugras som tunrapp og knerevehale vokste godt - spesielt mellom bedene. Ellers mange fine vekster. De kjøper småplanter på et lokalt gartneri av alle kålvekster + purre og fennikel. Ellers sås det meste direkte. De dyrker potet på et ganske stort areal for å kunne kontrollere ugraset med traktor og hyppeskjær. Det gikk altså ikke denne vekstsesongen, så her er det mye å ta igjen. Dekking med svart siloplast i ett år var Thomas råd for å få bukt med kveka. De har areal nok å ta av: Mao er det bare å starte med å legge ut plast.
Bodø Grønt
Torsdag morgen ble første stopp hos Bodø Grønt og Gaute Terjesson. Han har leid 2,5 dekar sandjord på Vågønes og driver sitt areal bare et par hundre meter unna Andelslandbruket vi besøkte kvelden før. Samme avstand er det også til Vågønes parsellhage hvor nesten 200 Bodøværinger drifter sitt lille areal. Han leier også veksthusplass av kommunen. Det brukes til oppal av småplanter og tørking av løk og urter. I tillegg har han et lite pakke- og kjølerom. Det er en svært gunstig beliggenhet på Vågønes, og Bodø Grønt har kun en fem minutters svipptur med bil for å levere varer til hotell og utsalgssteder. I tillegg selger han annenhver uke på REKO-ringen. Den «ledige» uka er det abonnentene som får sin pose. De aller fleste henter posene selv og gjør det også lettvint for bonden.
Hovedproblemet i dyrkingen er kveke, alt annet ugras har Gaute full kontroll på. Han prøver litt ulike former for næringstildeling da han dessverre ikke har tilgang på husdyrgjødsel. Ulike blandinger for å få en god kompost testes. Samt bruk av tang, halm og ikke minst dekke med plast. Pelletert hønsegjødsel brukes en del. Han dyrker etter markedshageprinsippet med faste bed, men har foreløpig ikke låst dette systemet. Siden han kun har en treårig leieavtale, har det kun vært dekket et mindre areal med svart siloplast. Men at det er effektivt på kveka var svært synlig da vi løftet på plasten. Gaute har også en plasttunnel hvor han dyrker tomat, agurk og enkelte urter som trenger mer varme. Han driver også fram salat for å komme tidligere i gang med leveransene. Til sammen dyrker han 50 ulike vekster og får gode tilbakemeldinger fra kundene om ypperlig kvalitet.
Nes i Valnesfjord
Lill Bringslimark og Geir Henriksen dyrker 40 dekar med gulrot og har leveranseavtale med COOP. De pakker og vasker gulrota selv i spesialposene med bilde av de vakre fjellene i nord. De har også eget varenummer på sine gulrøtter, og salget her nord er atskillig høyere når forbrukerne finner disse posene i kjøledisken. Etter kaffe og litt mat tar vi fatt på åkervandringen. Drifta er konvensjonell, men det ligger også mye håndarbeid bak de ugrasfrie gulrotåkrene. Balderbrå er hovedproblemet, og alle planter lukes og bæres ut av åkeren for destruksjon. Allerede dagen etter at vi har vært på besøk, skal de ta opp den første gulrota for leveranse uka etter. Åkeren har vært dekket med fiberduk og er den flotteste åkeren Thomas har sett i år! Vi avlegger også de andre åkrene en visitt, også disse ser svært bra ut. Her er det et høgere moldinnhold som gjør at Geir og Lill er litt spente på kvaliteten, særlig i det laveste partiet pga sommerens evigvarende regnskur.
Kvitblikk
Siste stopp er hos Marina og Jan Sande på Kvitblikk i Fauske kommune. De har ca 20 ulike grønnsaksslag, foruten potet, jordbær, bringebær og solbær. Salget foregår selvbetjent fra ei lita hytte ved hovedveien. Den er åpen fra bærsesongen starter til midt i oktober. Sande leverer direkte til COOP Mega på Fauske og Spar på Hunstad i Bodø. I tillegg selger de vinterforsyning av potet og gulrot i større sekker fra salgsboden.
Thomas lar seg imponere også her, da spesielt av rødbetåkeren! Den står kjempefint, her er det allerede flott salgsvare! De benytter delvis dekke med plast i mange av kulturene, uten tvil arbeidsbesparende samtidig som en hindrer jordsprut på produktene.
Planlegging for neste år
Etter siste markdags-stopp, var det bare å kjøre strake veien til flyplassen i Bodø slik at Thomas fikk kommet seg hjem til Østlandet. Underveis diskuterte vi neste års muligheter for markdagsbesøk. Da var Kvitnes gård i Vesterålen øverst på ønskelista. For dit kom han ikke denne gang pga. jordras forårsaket av de store nedbørsmengdene. Gjenvisitt i Bodøområdet blir det selvsagt, så her gleder vi oss allerede!