To innholdsrike dager hos Saghaugen gård ble vel gjennomført i august. I samarbeid med gårdbrukerne Johanne og Ivonne og grunneiere, og med støtte fra Miljødirektoratet, arrangerte Norsk Landbruksrådgiving Nord Norge slåttekurs i eldre slåttemark i Skjomen i Narvik den 18. og 19. august 2022.
Allsidig drift på Saghaugen gård
Johanne og Ivonne har allsidig drift på Saghaugen gård. Tar du en tur i kjøkkenhagen så kan du plukke både åkerbønner, sukkererter, grønnkål, rødbeter, bladbete, brokkoli og gulrøtter - for å nevne noe. I tillegg står det forskjellige bærbusker rundt omkring på gårdstunet der bæra som henger på ofte blir til syltetøy eller snikspist av hønene. De har også poteter - masse poteter!
Med x antall høner, ender og kyllinger, fem griser, hunder og katt, to sidet trønder- og nordlandsfe og noen høylandsfe, eget sagbruk for tømmerproduksjon og eget snekkerverksted og masse aktiviteter i forbindelse med Inn på tunet, da er det lett å forstå at det er nok å henge fingrene i. Det skal godt gjøres å ikke bli inspirert når man tar turen til Saghaugen gård.
Lokalhistorie og botanisering i slåttemark
Heldige som vi var, på tur til botanisering i slåttemark, fikk vi servert lokalhistorie av Svein Lindgren mens vi gikk fra parkeringsplassen høyt oppe fra fjellsida, gjennom skogen og ned til slåttemarka. Vi var bl.a. innom gamle hustufter, gårdsveier og så på 300 år gamle trær. Det er noe spesielt og eget ved å gå gjennom en svunnen, men synlig tid.
Med nesa og øynene fokusert ned i slåttemarka gikk alle kursdeltakere og kikket etter arter. Plantehåndbøker ble stadig bladd frem og tilbake i. De endelige artssvarene ble notert og spørsmål og svar gikk om hverandre. Dialogen med nysgjerrige og flinke kursdeltakere ute i felt pågikk i flere timer.
Marit Liengen fra Narvik kommune hadde innslag om støtteordninger i regionale miljøtilskudd i jordbruket (RMP). Det kan nemlig gis tilskudd for slått, av gammel artsrik slåttemark, som er gjennomført slik at naturtypen blir ivaretatt eller forbedret. Arealet det gis tilskudd for skal ikke være gjødslet, jordarbeidet eller sprøytet med plantevernmidler, og arealet skal også være registrert i miljødatabasen Naturbase (Lovdata.no).
Hesjedag
Oppholdet i Skjomen endte med en hesjedag der ekteparet som bor i Sørfold, Terje Nystabakk og Ann Katrin Sætrevik, instruerte oss i hvordan man setter opp hesja mm. De har selv hesjet i en årrekke, så de var gode instruktører og formidlere til oss mindre erfarne. Ta en titt på videoene og bildene nedenfor for å få et innblikk i hesjedagen.