70% egenprodusert
Ifølge Regelverksveileder Økologisk landbruk
(kap. 3.6) bør gården i størst mulig grad være selvforsynt med økologisk fôr. Fôret skal fortrinnsvis være fra egen driftsenhet, men kan også komme fra andre økologiske virksomheter i samme region. Kravet er at minst 70% av fôret til drøvtyggere på årsbasis skal komme fra egen gård eller fra regionen. Med region menes Norge og nærliggende områder i Norges naboland. Formålet med regelen er at fôret skal transporteres kortest mulig. Vær oppmerksom på at ingrediensene til kraftfôret mest sannsynlig ikke kommer fra egen region.
Kjøpe økologisk fôr
Ved innkjøp av økologisk fôr er det viktig å få dokumentert at fôret er økologisk dyrket. Du skal utføre en mottakskontroll. Bruk skjema «Erklæring om økologikontroll» og få leverandøren til å skrive under på dette. Skjema finner du på Debio sin hjemmeside under «Ressurser». Vær oppmerksom på at et eventuelt mellomledd også må være sertifisert av Debio. Altså en bedrift som kjøper og selger videre økologisk fôr, må være sertifisert. Hvis ikke vil fôret du kjøper fra et slik mellomledd bli regnet som ikke-økologisk fôr.
Kjøpe ikke-økologisk fôr
Det er nå mange år siden kravet om økologisk fôr ble økt til 100% for drøvtyggere. Det er muligheter for å søke dispensasjon ved uforutsette hendelser, f.eks. ved tørke eller for mye regn. Se kap 3.7 i veilederen: Muligheter når det oppstår en katastrofesituasjon. Hvis man gjentatte ganger opplever at det blir for lite fôr, må man gjøre varige endringer i driftsopplegget slik at man unngår dette. I et krisetilfelle der det ikke finnes økologisk fôr å få kjøpt i det området man bor, kan man søke tillatelse om å bruke konvensjonelt fôr. Det skal ikke være nødvendig å hente økologisk fôr fra andre deler av landet. For at søknader skal bli innvilget, må hendelsen kvalifisere som en katastrofesituasjon. Det er Mattilsynet som behandler disse søknadene. Søknadsskjema finnes på Debio sin heimeside under fanen «Ressurser». Det kan være nødvendig å legge ved en bekreftelse som underbygger påstanden om at det er en kritisk situasjon og at det ikke finnes økologisk fôr å få kjøpt. En slik bekreftelse kan du be om å få f.eks. fra den lokale NLR-rådgiveren eller fra kommunen.
Økt kraftfôrandel
Grovfôr skal utgjøre minst 60% av tørrstoffet i fôrrasjonen (50% i høylaktasjon). I en spesielt kritisk fôrsituasjon er det mulig å søke om tillatelse til å bruke en lavere andel grovfôr, altså noe mer økologisk kraftfôr. Dette kan være aktuelt hvis det ikke er grovfôr å få kjøpt, hverken økologisk eller ikke-økologisk. Den nye fôrsammensetningen må ikke gå på bekostning av dyrenes helse. Det ble gitt slike tillatelser i tørkeåret 2018.
Karensfôr
Hvis fôret er innkjøpt, kan bare 25% av fôret komme fra arealer i 2. karensår og fôr fra arealer i 1. karensår kan ikke brukes. Fôr fra eget areal i 1. års karens kan brukes til økologisk husdyrbesetning og kan utgjøre inntil 20% av fôret. Når fôret kommer fra eget areal i 2. karensår kan det utgjøre 100% av fôret
Kilder:
Regelverksveileder Økologisk landbruk og samtale med Lene Nilssen i DEBIO.