Forutsatt tilgang på vann og luft omdannes nitrogen tilført med gjødsla til nitrat i jorda, og tas opp som nitrat i plantene. I planta omdannes nitratet raskt til ammoniakk og videre til protein. Ved sterk nitrogengjødsling kombinert med tidlig slått, eller kort tid mellom gjødsling og slått kan det være at alt nitrogenet ikke har rukket å bli omdannet til protein i planta på slåttetidspunktet. Dersom det er tørke, kan nitrogenet bli liggende uoppløst i jorda fram til det blir tilgang på vann. Når regnet kommet, slik det har gjort i de siste dagene, blir nitrogenet omdannet til nitrat og tatt opp i plantene. Ved slike værforhold blir faren for høyt nitratinnhold i plantene ekstra høyt. Fôret bør da brukes til dyr som får mye kraftfôr. Karbohydratene i kraftfôret vil bidra med energi til mikrobene i vomma, som da kan nyttiggjøre seg de frie N-forbindelsene i større grad.

I vomma hos drøvtyggerne blir nitratet omdannet til nitritt som er mer giftig. Dersom det blir opphopning av nitritt i vomma, kan dette gå over i blodet og gi det vi kaller nitratforgiftning. Dyra kan få alvorlige pusteproblem, brunaktige slimhinner, kollapse og i verste fall dø få timer etter fôring. Drektige kyr og søyer kan også abortere, og ettersom fosteret er mer følsomt for nitratforgiftning enn mordyret kan dette i mange tilfeller være eneste symptom.

Risikoen for forgiftning er ekstra stor ved nullfôring av ferskt gras. Du bør ta ut ei fôrprøve, vanlige NIR-analyse av gras, surfôr eller høy analyserer for nitratinnhold. Dersom du trenger svar raskt, kan du ta ut ei grasprøve. Over 7 g nitrat/kg tørrstoff i graset/surfôret vil utgjøre en risiko for nitratforgiftning. Dersom nitratinnholdet i fôret er høyt, er det en del tiltak du kan gjøre. For eksempel kan fôringa deles opp i flere rasjoner, du kan blande eller veksle med anna grovfôr/kraftfôr og så videre. Ta kontakt med din fôringsrådgiver for nærmere rådgivning dersom dette er aktuelt.

Forsøk har også vist at det er forskjell mellom grasartene i nitratinnhold. Timotei inneholder mindre nitrat enn engsvingel, hundegras og bladfaks. De absolutt høyeste verdiene er funnet i bladfaks, så dersom man har bladfaks i enga bør man være ekstra oppmerksom. Kløver i enga reduserer faren for nitratforgiftning, ettersom kløveren gir et høyere innhold av magnesium og kalsium, og et mer balansert forhold mellom magnesium, kalsium og nitrat i fôret.

Dersom du rakk å ta slåtten før det begynte å regne bør du være oppmerksom på risiko for nitratforgiftning ved neste slått, dersom deler av vårgjødsla ikke har blitt tatt opp i planten til 1. slåtten.

Les mer om gjødsling etter slått Rekordvarm mai og lite nedbør – fører til… | Norsk Landbruksrådgiving