Det beste du kan gjøre når du er ferdig med å bruke et redskap er å ta en grundig sjekk og gjøre deg opp en status over hvilken tilstand utstyret er i. Blir utstyret bare parkert og du tenker at vi tar det til våren, går du fort på en smell. Når du ser naboen tar de første dragene med enten plogen eller slåmaskinen er det surt å oppdage at det manglet en spiss eller flere kniver i slåmaskinen slik at du selv må utføre litt reparasjoner før du er i gang.
Får du inn gode rutiner på å vaske og smøre så fort en sesong er over, får du også tid og mulighet for å se over utstyret slik at du kan bestille de delene som må skiftes. Dermed har du hele vinteren på deg til å utbedre og gjøre maskinene klare for en ny sesong.
Det er noen ting som er viktig å tenke på når du står og spyler med høytrykksvaskeren:
- Prøv å unngå å spyle rett på lager, det fins mange smørefrie lager hvor du ikke har muligheten for å få ut vann som trenger inn.
- Elektriske komponenter kan være følsomme for vanninntrenging
Når du sier deg fornøyd med vasken er det veldig viktig at du tar en runde med fettpressen og smører alle lager. Det er den sikreste måten å få eventuelt vann ut av lagerbanen. Er det noen nipler du ikke får noe inn grease i, bytt de! Er det PTO - drevet redskap, la det gjerne stå å svive litt, gjerne 10 – 15 minutter. Husk at enkelte maskiner må over et gitt turtall for at sentralsmøresystemet skal virke. Er det kjeder på utstyret, husk å smør de også.
Er du veldig flink, blander du også ut en cocktail med litt olje, gjerne spillolje, og diesel. Med en enkel pumpekanne kan du dusje på litt på alle flater så de ikke ruster. Du hindrer rustangrep og på for eksempel plog, vil du i tillegg unngå at det klabber på skjær, bryststykke og veltefjøl. Du får ei bedre pløgsle og du vil spare diesel siden plogen går lettere.
Benytt også anledningen til å se over det elektriske anlegget på redskapen.
- Er tilhengerkontakten i orden?
Her kan det oppstå irr på kontaktene. Sprut litt WD40 eller lignende og puss litt med smergellerret. Det kan også være behov for å forsiktig utvide kontaktene med et flattjern for å oppnå bedre kontakt. Men her må man være forsiktig da de lett går av.
- Lyser alle lysene?
Skift de pærene som mangler eller hele lykten om det er behov. Selv om du vet hvor du skal, gjør ikke vi andre det.
Har du mulighet så sett gjerne utstyret på paller for enklere å kunne flytte på det, eller på bukker slik at hjulene forblir runde. Du kan risikere å måtte så noen dekar før hjulene på en mellompakker slutter å hoppe.
Styreboksen og andre elektriske komponenter som er avtagbare kan det være lurt å lagre tørt og gjerne frostfritt.
Utstyr som er godt tatt vare på er sikrere og artigere å bruke, også holder det seg bedre i pris. Og du slipper rettidskostnader med å måtte reparere når du egentlig skulle starta onna.