Etter en tørr og varm mai har vi nå gått inn i en litt kjøligere og våtere periode mange steder. Denne uka har det kommet litt regn de fleste stedene i Midt Norge. Den etterlengtede nedbøren gjør at graset vokser godt og fort. Det er utrolig rask gjenvekst mange steder. Derfor haster det med å få ut husdyrgjødsla før graset kommer for langt! Det er ikke ønskelig å skitne til for høgt gras med husdyrgjødsel som igjen kan gi sporeproblemer. Litt kjøligere og våtere vær er også «godt møkkavær», det blir mindre tap av nitrogen fra husdyrgjødsla og vi utnytter den godt.

Vi har hatt god jordtemperatur over lengre tid. Dette gjør at omdanning av nitrogen fra husdyrgjødsla blir bedre samt at omdanning og frigjøring av nitrogen i jorda også er større enn i kalde, fuktige vekstsesonger.

Hvis du allerede skulle være for seint ute med husdyrgjødsla enkelte steder anbefaler vi at du sørger for å få på husdyrgjødsla rett etter 2. slåtten, hvilket trolig blir i første halvdel av juli. Konkluderer du med at graset allerede nå har kommet for langt for å kjøre på husdyrgjødsel bør du kanskje kompensere for manglende husdyrgjødsel med litt ekstra mineralgjødsel. Vi regner med om lag 1-1,5 kg nitrogen pr. tonn storfegjødsel. Skulle du egentlig ha kjørt ut f.eks. 2 tonn møkk nå, men ikke får gjort det, da bør du øke mineralgjødsla med ca. 10 kg pr dekar (eksempel fullgj. 25-2-6). Ta kontakt med din lokale rådgiver og ta en gjødselprat. Forhold på din gard og tidspunkt for vårgjødsling i forhold til slåttetidspunkt spiller også en viktig rolle her, det samme gjør selvsagt avlinga.


Regionale miljøtilskudd stimulerer til bruk av husdyrgjødsla innen 10. august. Les mer om RMP-ordningene her:

RMP i Møre og Romsdal

RMP i Trøndelag