"Beiteburene" er mindre områder som gjerdes inn og ikke beites for å illustrere hvordan utmarka gror til uten beitedyr. Dette er et informasjonstiltak som blant annet har fått støtte fra Statsforvalteren i Trøndelag. Lokale grunneierlag har også vært med på finansieringen av flere av «burene».
Synliggjøringen blir gjort gjennom å gjerde inn en liten firkant ved utfartsområder i seterdalene / kulturlandskapet på 3x3 meter. Poenget er at beitedyrene skal beite rundt disse innhengningene, mens det på innsiden vil vises hva som skjer med landskapet om det ikke beites på. I perioden 2020-2024 har det blitt satt opp 10 beitebur i de to kommunene.
I august 2024 ble det 10. beiteburet satt opp ved Jøldalshytta i Trollheimen. Beiteburet ligger ved Turistforeningens sti inn til Trollheimshytta, og er godt synlig for turfolket. Jøldalen er en tradisjonell seterdal, og her beiter både storfe, geit og sau i utmarka. Det ble tatt bilder av vegetasjonen, og artsmangfold, grønmasse og bunnvegetasjon innenfor det inngjerda området ble registrert ved oppsetting.
Her vil det etter et noen år vises god forskjell innenfor og utenfor inngjerdingen når vegetasjonen får ligge ubeitet. Innenfor innhengningene vil det etter hvert vokse mer busker og kratt, og artsmangfoldet vil bli redusert når buskene tar over og skygger ut mange av beitemarksplantene.
På hvert av beiteburene henger det ei informasjonstavle som forteller om beitebrukets betydning, om utmarksbasert matproduksjon, om viktighet av båndtvang, ferdselsvett mm.
Beiteburene er satt opp med en 10-årig avtale med grunneier, og kan forlenges dersom det er interesse for det.