En husdyrgjødselprøve koster mellom 950kr + moms til 1595 + moms avhengig av analysepakke og til hvilke firma man velger å sende prøven til. Emballasje kan du hente hos ditt nærmeste NLR kontor.

Innholdet i husdyrgjødselen kan variere mye fra gård til gård, og dette kan gjelde for alle parameterne som nitrogen, fosfor, kalium og tørrstoff. Uttak av en representativ husdyrgjødselprøve hjelper deg til å gjødsle riktig og være tryggere på ditt gjødselvalg. Du har kanskje lavere kaliumverdier i husdyrgjødsla enn tidligere antatt, så du må skifte fra ren nitrogengjødsel til fullgjødsel, eller omvendt. Med dagens priser (11.05.2023) så er prisforskjellen per tonn nesten 3000kr mellom 25-2-6 og Opti NS. Her kan det være mye penger og spare ved valg av rett gjødsel. Rett gjødseltype til din drift og gård vil også være med på å øke avlingene dine. En husdyrgjødselprøve som er riktig tatt ut kan være representativ for gården din over flere år, så lenge du ikke gjør store forandringer i drifta eller fôringen din.

Uttak av husdyrgjødselprøve bør tas ut ved kjøring av husdyrgjødsel. Rør godt om og helst kjør noen lass med husdyrgjødsel før du tar ut prøven. Det kan også være en ide og blande husdyrgjødsel fra flere lass for å få et gjennomsnitt, men ikke la det går for lang tid under uttak, helst under en time. Prøven skal et gjennomsnitt for hele lageret ditt. Har du flere lager med ulike dyregrupper/slag eller ulikt tørrstoffinnhold, er det lurt å ta ut en prøve for hvert lager. Eurofins og Ofotlab har egne flasker til gjødselprøver med solid kork som er godt egnet. Husk at emballasjen sendes i posten, og bør tåle en trøkk uten å sprekke eller gå i stykker på en måte.

Etter uttak av prøven så anbefaler vi å fryse prøven så fort som mulig på grunn av at nitrogen kan gå tapt hvis prøven blir liggende lenge romtemperatur.

Prøven sendes på en mandag, og merkes godt med «husdyrgjødsel». Prøven bør pakkes godt inn i en plastpose og noen form for isolasjon f.eks. noen aviser. Fyll ut bestillingskjemaet som følger med analyseflasken og send inn. Vi anbefaler å bestille proff- eller standard gjødselanalyse.

Hvis du har noen spørsmål angående uttak av husdyrgjødselprøver, eller trenger emballasje, ta kontakt med din lokale rådgiver.