Forhåpentligvis har du telt rundballer under slått og notert dette et sted der du finner igjen det. Hvis ikke må du gjøre dette under sanking av rundballene dine.

Rask fjerning av rundballer: Det er viktig å fjerne rundballene raskt fra jordet etter slåtten. Ha en effektiv logistikkplan for å transportere rundballene til riktig lagringssted så snart som mulig etter at de er presset. Dette bidrar til å opprettholde god kvalitet på rundballene.

Tidlig gjødsling: Etter første slått bør du gjødsle jordet så tidlig som mulig. Ved å gjødsle tidlig kan du gi plantene nødvendige næringsstoffer for å fremme vekst og få optimal avling.

Vask og service på utstyr: Etter slått er det en god praksis å vaske og ta en service på utstyret ditt. Rengjør og vedlikehold både slåmaskiner, rundballepakkere og annet utstyr du bruker. Dette bidrar til å forlenge levetiden på utstyret og redusere risikoen for feil eller driftsstopp i kommende slåttesesonger. Sørg også for å inspisere og erstatte eventuelle slitedeler for å opprettholde optimal ytelse.

Kontroll av ugress: hadde du et skifte eller flere skifter med mye ugras? Ta en vurdering om skiftet bør snues eller om du skal sprøyte skiftet. Ugraset skal være i god vekst før det kan sprøytes, og du har litt tid på deg etter slått til å få tak i rett middel hvis du ikke har dette. Er du usikker på hvilke ugras du har, eller er usikker på middelvalg så ta kontakt med en lokal rådgiver som kan hjelpe deg.

Gjennomføringen av disse tiltakene etter første gir bedre oversikt over avlingen, optimaliserer ressursene dine og bidra til vellykket grovfôrproduksjon. Vær oppmerksom på at individuelle behov kan variere, og det er alltid lurt å konsultere lokale rådgivere for ytterligere veiledning basert på din spesifikke situasjon.

Lykke til med slåtten. Jeg håper at disse rådene vil være til nytte for deg som bonde i Trøndelag!