Utstyr som brukes til spredning av plantevernmidler må være i god stand og fungere som det skal. Det er viktig for at nyttevekstene ikke skal ta skade, for at du skal få mest mulig igjen for tid og penger du bruker på plantevern, og for å hindre skade på miljøet rundt deg. Derfor har vi krav til testing av spredeutstyr. Dette er viktig for å sikre at plantevernmidlene påføres på riktig måte og med riktig dose. Åkersprøyter, tåkesprøyter, jordbærbommer og annet spredeutstyr med total bombredde på over tre meter, skal testes hvert tredje år. Ryggbåret og håndholdt spredeutstyr er unntatt krav til vanlig funksjonstest, men skal egentestes.
Bruker må være med
Eier eller bruker av spredeutstyr som fremstilles for funksjonstest er ansvarlig for at spredeutstyret er grundig rengjort og grovtestet, og skal selv være til stede under hele funksjonstesten. Merk at dette er et krav – det er altså ikke godkjent at noen «peker på traktoren» og overlater traktor og sprøyte til testeren.
For å få mest mulig ut av testen og at den skal gå mest mulig «smertefritt» anbefaler vi brukeren å gjøre en del forberedelser.
Vask sprøyta grundig
Første bud når sprøyta di skal funksjonstestes er reingjøring. Den må tømmes helt for sprøytevæske, evt. frostvæske, deretter reingjøres med All Clear Extra eller tilsvarende vaskemiddel og fylles med reint vatn. Utvendig reingjøring er også nødvendig for å fjerne plantevernmiddelrester, skitt og støv, og oljesøl som en gjerne får på sprøyter med hydraulisk betjening.
Gå over sprøyta di før test og rengjør alle filtre og siler, inkludert dysesiler. Husk at alle dysesiler skal være identiske (ha samme farge). Se samtidig over at alle dysene er av samme type og at de har dryppvern. Dersom testeren må bruke ekstra tid på noe av denne reingjøringa kan det bli fakturert ekstra for dette. Er det ekstra ille kan du risikere at sprøyta di ikke blir testa.

Sjekk at alt virker på forhånd
Sprøyta skal være påmontert "sprøytetraktoren" og klar til bruk. Tanken skal være halvfull med vann (eller minst 300 liter). Etter å ha montert den på må du sjekke at den virkelig fungerer og at det ikke er lekkasjer, noe det kan være på ei litt eldre sprøyte. Dette sjekkes ved å skru opp trykket. Sett på sprøyting og se til at det kommer jevnt i alle dyser. Steng så av dysene og se til at alle dryppvern fungerer og se til at bom og bomoppheng er i orden slik at det gir et jevnt spredebilde.
Gi beskjed om noe må fikses
Om du oppdager mindre feil, for eksempel at noen pakninger er lekk eller at ei dyse spruter feil, kan vi ofte fikse det underveis. Er det behov for større reparasjoner, kan vi i mange tilfeller også klare å reparere det hvis det er avtalt på forhånd. Uansett, hvis du ser eller mistenker at sprøyta ikke er i helt i orden, er det smart å kontakte testeren. Vi kan skaffe det aller meste av deler.
En annen viktig ting som må være på plass er komplett og helt vern på kraftoverføringsakslingen. Påmontert reintvannstank var lenge et krav for å få sprøyta godkjent. Det er ikke lenger et krav i regelverket for funksjonstesting. Men det er fortsatt et krav hos arbeidstilsynet, de aller fleste sprøyter har det, så vi anbefaler dette. Har du ei høy sprøyte med dårlig adkomst anbefaler vi at du stiller egnet stige eller trapp til rådighet hvis den som finnes på sprøyta ikke er tilstrekkelig eller mangler.
Godkjent eller avvist
Etter endt funksjonstest der sprøyta godkjennes mottar du en rapport fra funksjonstesteren samt blått registreringsmerke som skal festes på sprøyta. Ved mindre mangler rettes disse ofte opp på stedet, for funksjonstesterne har med et lite utvalg deler som vi av erfaring vet det kan bli behov for. Ved større mangler kan det hende testen må avbrytes, men du blir likevel fakturert. Det samme gjelder ved manglende oppmøte. Heldigvis er de fleste flinke til å holde utstyret sitt i orden.