Årets vekstsesong skriver seg inn i historiebøkene på mange måter. Erfarne bønder og rådgivere kan ikke hente fram lignende situasjoner fra minnene.
– Slik det ser ut nå kan jeg ikke huske at jeg har sett det før, sier Åsmund Langeland, kornrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet.
Han svarer daglig flere fortvila bønder om hvordan kornåkre skal håndteres i tida framover.
– Vurdér bruken av glyfosat nøye!
Før helga kom meldinga om at det gis dispensasjon til bruk av glyfosat i fôrkornåker. Rådgiveren ber alle gjøre nøye vurderinger i egen åker før de haster av sted til nærmeste plantevernmiddelutsalg.
– Behandlingsfristen er satt til ti dager. Det betyr at det går ti dager fra du har sprøyta til du kan vri om nøkkelen på treskeren. Hvordan din åker vil se ut i løpet av disse ti dagene, må du gjøre deg opp en formening om før du kjører ut med sprøyta, sier Langeland.
Tre utgangspunkt for beslutning
Åsmund Langeland tegner opp to ulike utgangspunkt for å treffe en beslutning om du skal sprøyte med glyfosat eller ikke.
- Er det etterrenning av et slikt omfang at det vil skape utfordringer med tresking om ti dager, så er svaret JA - da skal man behandle åkeren nå.
- Har kornet begynt å spire i akset, øker sjansen for ikke å få levert uten at det tørkes ned på egen tørke. Havre og seksradsbygg er mest utsatt for groing. Her vil det være aktuelt å sprøyte for å hindre groing og gi etterrenninga tid til å tørke ned.
- Vil etterrenninga være håndterbar, er svaret NEI.
– Dersom du tviler på om du får levert kornet, er vår anbefaling om å ta ut ei prøve av det verste området på åkeren og levere til varemottaker. Disse må ta avgjørelsen om kornet er godt nok. Denne vurderinga er vanskelig å gjøre sjøl. Risikoen ligger i at dersom du høster og ingen vil ha kornet ditt, så er du heller ikke berettiget avlingsskadeerstatning, sier Langeland.
– Ved direkte levering i kontainer er det svært viktig å kreve at denne leveres samme dag og ikke blir stående, supplerer rådgiveren.
Ugrassituasjonen påvirker valget
Årets vekstsesong, først med sterk tørke og deretter vedvarende fuktighet, har favorisert en del ugras, og på enkelte områder har man nå et reelt ugrasproblem.
– Dersom man har oppdaga hønsehirse i åkeren, og mengden er større enn at det kan lukes for hånd, er min klare anbefaling å kjøre ei runde med glyfosat før høsting. Dette er et problematisk ugras som vi bør gjøre alt vi kan for å holde i sjakk, sier Langeland.
Les mer
Art avgjør
Størst spenning knyttes det til seksradsbygget.
– Dette er kornarten som ser styggest ut nå, og som har størst behov for å treskes først. Den tåler dårlig å stå ute i lang tid slik været er nå, sier Åsmund Langeland.
Derimot tåler toradsbygget å stå ei stund til, og man kan i større grad se an været og modningsforløpet videre.
– Situasjonen er langt fra optimal, men det er fortsatt igjen tid. Sesongen er ikke slutt, sier Langeland.