– For grovfôrprodusenten ligger det gevinst i å unngå dobbeltgjødsling, utnytting av avlingspotensialet ved at gjødsla tildeles de skiftene og områdene på skiftet som har behov for mer gjødsel og at man sprer gjødsla innenfor skiftegrensa og ikke kaster den til naboen eller i utmarka, sier Åsmund Langeland, rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet.
Han råder flere grovfôrprodusenter til å se på mulighetene som presisjonsgjødsling gir.
Hold rett avstand og unngå overlapp
Ved gjødsling av eng kan hjelp til å kjøre rett og holde stø kurs være av stor betydning.
– Selv om autostyring ikke har noe å si for gjødselmengden, hjelper det deg å holde rett kjøreavstand. Det er verdifullt i eng, sier Langeland.
Han sier at man ikke trenger å tenke autostyring som eneste løsning, dersom maskinparken er av eldre dato. En enkel sporfølger kan gjøre jobben til en relativt rimelig penge.
– Du styrer traktoren sjøl, men får hjelp til å holde rett avstand til forrige spor, sier Langeland.
Kantspreder øker avlinga
En gjødselspreder med kantsprederfunksjon, som gir full gjødselmengde helt ut til kanten av spredebildet, kan gi relativt stor avlingsgevinst i eng. Åsmund Langeland forteller at en vesentlig andel av arealet på et skifte er innenfor seks meter fra kanten eller skiftegrensa.
– I et forsøk har man funnet at ved å benytte kantspreder på en tolv meters spreder øker avlinga med 49 prosent langs kanten av skiftet, sier han.
Lag en god plan
Utgangspunktet for å lykkes med preisjonsgjødsling i eng starter med en god gjødslingsplan. Ved å sette opp plan for hvert skifte, der man tar hensyn til hvert skiftes potensiale, klarer man å hente ut en merverdi i form av bedre ressursutnytting og høgere avling av bedre kvalitet.
– Presisjonsteknologi kan bare toppe allerede godt utført agronomisk håndverk, sier Åsmund Langeland.