– Denne så vi ikke komme, og det gjorde heller ingen i gjødselbransjen, sier Rune Granås, fagleder grovfôr i Norsk Landburksrådgiving Innlandet.

Han forklarer at årsakene til prisnedgangen er sammensatt, slik også økning i prisen har vært. Krig i Europa, økte matvarepriser og sikring av lagre har bidratt til økning.

– Nå har logistikken kommet på plass, lagrene er fylt opp og matindeksen i verden har sunket til nivået for ett år siden, sier Granås.

3 A7 A4157

Flere faktorer påvirker prisen

Rune Granås peker på flere faktorer som påvirker prisen den norske bonden må betale for gjødsel. Uventet lave gasspriser på grunn av fulle lager i Europa og USA og en varmebølge i Europa som krever mindre oppvarming har gitt gasspriser på 25 dollar per måleenhet på slutten av 2022. I september var denne 90 dollar.

– India, som har etterspurt store mengder urea, har fylt opp sine lager. Dette ga billigere råvarer og rimeligere produksjonskostnader i desember. Det gjør at prisen på nitrogen globalt synker. Det er brukt mye nitrogenrike gjødselslag i 2022, mye på grunn av prisen og etterspørselen etter fosfor og kalium, forklarer Granås.

Aktuelle gjødselslag tilgjengelige

For den norske bonden er de fleste aktuelle gjødselslag nå tilgjengelig.

– Opti NS 27-0-0 (3S) er nå tilbake i markedet. Denne var en periode erstattet av NPK 27-2-4, som nå tas ut. Ellers er alle de mest aktuelle gjødselslagene tilgjengelige, som Fullgjødsel 25-2-6, Fullgjødsel 22-3-10 og Fullgjødsel 18-3-15. Fullgjødsel 20-4-11 er ikke tilgjengelig. Opti NK 22-0-12 er aktuell for og tilgjengelig for de som har høge fosforverdier. Den kjente Opti Start 12-23-0 erstattes av 14-18-0 (4S), sier Granås.

«Russergjødsel» eller gjødsel fra fabrikker som er eid av oliogarker er sanksjonert og uaktuell for det norske markedet.

Sprekk i glasskula

– Glasskula har slått sprekker. Vi vet det som har skjedd og etterpåklokskap er den best dokumenterte vitenskap, sier Rune Granås.

Han er erkjenner at rådene om tidlig gjødselkjøp ikke var det mest økonomisk gunstige for gårdbrukeren akkurat nå, men peker på flere fordeler ved et tidlig gjødselkjøp.

– Yara og Felleskjøpet forteller at dersom bestillingene av gjødsel uteblir, får de et logistikk-problem. Gjødsel skal produseres etter etterspørsel og kjøres ut ette bestilling. De som bestiller sist, havner bakerst i køen. Det kan bli ei utfordring ved mange sene bestillinger, sier Granås.

3 A7 A9128
Dersom du venter helt til tett oppunder våronna med å bestille gjødsel, kan det rett og slett være logistikkutfordringer med å få gjødsla ut på gården. Foto: Morten Livenengen

Hva venter vi av våren?

Det er forventet en svak økning i gassprisen utover våren, og det opplyses at mye av utfordringen ligger i at det har vært liten etterspørsel etter gjødsel i Europa den siste tiden.

– Spesielt Tyskland har kjøpt inn veldig lite gjødsel til kommende sesong, sier Granås.

Økt etterspørsel er det som kan gi galopperende priser i mars og april.

Nå er prisen lavere og forventningene like usikre som i fjor. Yara og gjødselgrossistene skal forhandle priser for 2023 i slutten av januar.

– Vi har ingen indikasjon på ytterligere prisnedgang. Så vi står fortsatt på det vi sa i høst – kjøp gjødsla så snart som mulig, sier Rune Granås.