– Du trenger to typer grovfôr gjennom året til sauene; lammingsfôr og vinterfôr, sier rådgiver og sauebonde Torhild Svisdal Mjøen, NLR Trøndelag. Hun gjestet nylig Innlandet på en foredragsturne for sauebønder i fjellstrøka.
Legg innsatsen i lammingsfôret
Har du kontroll på bestillinga fra fjøset, og greier å matche den, er mye gjort. Ei beregning på hvor mange dyr du har, fôrbehov og antall dager med innefôring blir bestillinga. Og differensierer du mellom vinterfôr og lammingsfôr får du mengden du trenger av hvert slag. Husk at det bør skje en overlapping mellom for at vom- mikrobene skal greie å tilpasse seg det nye fôret. Dette tar gjerne to uker. Siden drøvtyggernes fordøyelse skjer via mikrobiell nedbrytning, kan man si at det er mikrobene og bakteriene man fôrer, ikke sauen.
– Legg innsatsen på å produsere lammingsfôret, vinterfôret får du uansett, Svisdal Mjøen.
Les også
Sørg for riktig kvalitet
Nok energi, proteiner, mineraler, vitaminer og nok fiber er parameterne som er viktige her. Et vinterfôr kan ligge på mellom 0,75-0,8 FEm/kg TS, PBV ca 0, og NDF over 550. gjerne lite fortørk, med max 30% TS. Lammingsfôret bør ligge på rundt 0,90 Fem/ kg TS, PBV 20 og NDF under 520. Det bør ligge på 30-35kg TS med noe fortørk. Husk at sauen også trenger vann. Behov for en voksen sau er 2,5l vatn per kilo tørrstoff med fôr.
– Har du bestillinga fra fjøset klar, med mengder fôr du trenger, kan du allerede før sesongen starter lage deg en plan på fra hvilke skifter du skal forsøke å hente ut lammingsfôret. Slått ved begynnende skyting av timoteien vil passe her. På vinterfôret kan du slå ved full skyting av timoteien, sier rådgiveren.
I utesesongen er det vårbeite til søyer med høy melkeproduskjon og høstbeite med kjøttproduksjon på lam. De voksne søyene kan gå på kulturbeite på høsten.