I vinden av klimabesparelser har NLR på vårparten 2022 gjennomført demonstrasjoner og storskala utprøvinger av ulike direktesåmaskiner. Økt interesse hos medlemmer knyttet til enkel fornying av eng og enkel vedlikeholds- og reparasjonssåing gjør at NLR ønsker å bygge opp kompetanse og erfaringer for å gi gode svar til medlemmer. De store fordelene ved redusert jordarbeiding omfatter særlig redusert erosjonsfare og mindre fare for utvasking av næringsstoffer. Mest mulig plantedekke til enhver tid gir gode forhold for meitemarken.

Demonstrasjonsfelt

Franz Anders Bakken, grovfôrrådgiver i Norsk Land- bruksrådgiving (NLR) Innlandet, leder demonstrasjo- nen av maskiner for direktesåing i eng på et forsøksfelt i Gausdal. Enga som skal sås bærer preg av å være litt glissen etter vinteren, og en kan flere steder se områder i enga uten plantedekke.

– Økt interesse hos medlemmene for enkel fornying og reparasjonssåing av eng gjør at vi ønsker å bygge kompetanse og erfaringer på hvilken metodikk som fungerer, for å kunne gi medlemmene gode svar, sier Franz Anders Bakken.

Det er i løpet av denne vekstsesongen anlagt tre demonstrasjonsfelt i Innlandet.

Skjermbilde 2021 12 14 kl 14 47 17

Reduserer tid

Ved å benytte seg av direktesåing og redusert jordarbeiding kan man bruke tiden spart på andre ting. Tidsklemma er alltid en viktig faktor av hvordan man fordeler tiden sin som bonde. Ved å kunne spare inn tid ved å holde enga liggende lenger, opprettholde avlingene og særlig slippe pløying, vil også store kostnader kunne bli redusert, herunder redusert dieselforbruk på traktorkjøring og innsatsfaktorer.

Rett tid for vedlikehold

Skal man direkteså for vedlikehold er det en fordel å komme seg tidlig utpå jordet om våren.

– På den måten sørger man for god råme i jorda og god jordkontakt for såfrøet. Tjukk torv eller tett grasdekke kan gjøre det vanskeligere å få god jordkontakt. Erfaringene tilsier at grastorva ikke bær være tykkere en to til tre centimeter, sier Bakken.

Videre forteller han at det ikke bør være konkurranse fra ugras, og at man må velge arter som spirer raskt.

– Det kan eksempelvis være raigras og kløver, sier rådgiveren.

Kløver har en tendens til å gå ut av enga etter noen år. Men ved å være våken og få sådd litt kløver underveis i engåra, kan gjøre at man får opprettholdt kløverandelen.

– Høy kløverandel er et godt klimatips. I tillegg er det ved økt kløverandel en del å spare inn på gjødselkjøp, sier Bakken.

Tabell 1: Avling i engåra etter tre metoder for fornying av enga

MetodeFørsteslått (kg ts / daa)Andreslått (kg ts / daa)Sum (kg ts / daa)
Helt urørt eng363205568
Gammel eng med direktesåing390249639
Brakking før såing

462

493954
Tradisjonell jordarbeiding478477955

Rett såtid for fornying

Dersom målet er å fornye enga, viser demonstrasjonene at det er en klar fordel med kjemisk brakking i forkant.

– På gammel eng er brakking viktig. Forsøk viser at det blir svært dårlig etablering der det ikke brakkes i forkant, sier Magne Vingdal, grovfôrrådgiver i NLR Innlandet. Han har ledet arbeidet med demonstrasjon av direktesåmaskiner i Valdres. Han har også vært delaktig i flere forsøksfelt der det er sett på avling etter fornyingsmetodikk.

– Forsøka viser avlingstall på høyde med tradisjonell fornying der man har brakka i forkant av forenkla fornying, sier Vingdal.

Skjermbilde 2022 10 28 kl 09 49 42