Ei velfungerende jord, med tanke på plantevekst, infiltrasjon av vann, rask nok nedbryting av planterester og husdyrgjødsel, samt et allsidig jordliv gir gode vekstforhold for kulturplantene.

– Internasjonalt antas det at avlingene i dag er ti prosent lavere enn de burde ha vært på grunn av jordpakking, sier Kari Bysveen.

Hun er rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet og arrangør av kurset "Jordlappen". Nå inviterer hun til to kurs i Innlandet der målet er at du skal kjenne til hva som gjør ei god jord til nettopp det. Du lærer også jordtester du kan gjøre på egen gård for å kartlegge status hos deg.

Mange fordeler med god jordstruktur

Bysveen forteller videre at dårlig jordstruktur gjør at det blir vanskelig for plantene å finne nok vann, og næring.

– Rask nok infiltrasjon av vatn etter nedbør er viktig for at du skal kunne utføre øvrige arbeidsoperasjoner uten å pakke jorda enda mer, sier hun.

– Mange sjukdommer infiserer plantene raskere under fuktige forhold, og spesielt løk og potet havarerer raskt om det tar for lang tid før vannet forsvinner, supplerer rådgiveren.

Kjenn jorda di

Med Jordlappen-kurset blir du i stand til utføre tester av egen jord for å kunne vurdere status. Det gjør deg i bedre stand til å sette inn riktige tiltak for eventuelt å forbedre jorda.

– Reidun Pommersche fra NORSØK kommer og holder kurset, sier Bysveen.

Pris

Kurset koster kr. 400,- for medlemmer av Norsk Landbruksrådgiving og kr 800,- for ikke-medlemmer.

Detaljert program for dagen finner i lenkene under.