– Det finnes mye god kunnskap og erfaringer om smarte og gode løsninger for å restaurere fjøs, bygge om og på fjøs eller å bygge nytt. Vi ønsker å samle denne erfaringen, kombinere den med resultater fra tidligere og pågående prosjekter for å gi bonden det beste utgangspunktet til å kunne ta sitt storfehold med inn i framtida, sier Signe Opsahl, daglig leder i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet.

Skjermbilde 2020 12 07 kl 10 32 51

Krevende framtid

Innlandet er en av regionene i landet med størst mjølk- og storfekjøttproduksjon. Samtidig er det også i deler av regionen en vesentlig andel eldre båsfjøs for storfe. I 2024 og 2034 trer nye krav til oppstalling i kraft, som i hovedsak dreier seg om:

  • Krav om utvidet beitetid og mosjon utenom beitesesong for dyr som oppstalles i båsfjøs, og krav om kalvingsbinge (1 binge per påbegynte 25 kyr) i 2024
  • Krav om løsdrift for storfe trer i kraft 1. januar 2034

For mange bønder er det krevende å skulle innfri disse kravene. Det er behov for mer informasjon om hva kravene innebærer og hvordan de kan oppfylles.

– Det er behov for å finne løsninger som passer på den enkelte gård og som er forsvarlig ut fra gårdens økonomi. Våre rådgivere arbeider i hele regionen og er dermed i en god posisjon til å innhente og spre kunnskap, sier Opsahl.

NLR Innlandet har tre byggrådgivere lokalisert på Vinstra, Tynset og Lena, samt to økonomirådgivere på Vinstra og Skjåk.

– I tillegg har vi også rådgivere med kunnskap på andre fagområder som kan trekkes inn i en totalvurdering før man tar en beslutning om framtidig produksjon, sier Opsahl.

Skal spre kunnskap til bønder

Flere prosjekter har som mål å opprettholde flere gårder med mjølk- og storfekjøttproduksjon.

– I disse prosjektene har det pågått en kontinuerlig innsamling av erfaringer, som Fjøsløftet 2034 skal spre til alle bønder, sier Opsahl.

Det skal samarbeides tett med Høgskolen i Innlandets prosjekt Innlandsfjøset, hvor det blir utvikla nytt kunnskap om hvordan man kan bygge ut til løsdrift for mindre og mellomstore besetninger – der tanken om skrittvise investeringer står sentralt.

I tillegg vil det etableres kontakt med to pågående prosjekt, Laus ku og framtidstru, et mobiliseringsprosjekt for mjølk- og storfekjøttproduksjon i Lom og Skjåk, og en satsning for investering i driftsbygninger for storfe i Valdres, som er et opplegg med fagmøter og studietur.

– Vi har som mål å bidra til å gjøre erfaringer og kunnskap lettere tilgjengelig for bonden, sier Opsahl.

Forprosjektet i 2022 finansieres av Innlandet fylkeskommune, og Høgskolen i Innlandet, Innovasjon Norge og faglagene sitter i styringsgruppe for prosjektet.

Har du behov for ytterligere informasjon, tar du kontakt med prosjektledere Magnhild Strand eller Ola Sandeggen.


Hjemmeside hero bygg okonomi

Går du med byggeplaner?

Gjør ting i riktig rekkefølge. Ta kontroll over egen byggeprosess med NLR på laget!

Vi kan bistå fra avklaring til ferdig fjøs. Sammen finner vi gode løsninger på løsdriftskravet, ombygging, utbygging eller nybygg, tilpasset øknomien på din gård.

NLR har 47 rådgivere innenfor landbruksbygg og økonomi i hele landet. De tilbyr:

  • Vegvalg og strategi
  • Forprosjekt tegninger og kostnadsoverslag bygg
  • Driftsplan
  • Søknad til Innovasjon Norge
  • Bygningsprosjektering
  • Byggesøknad
  • Bistand ved anbud og kontrakter
  • Byggeledelse
  • SHA-plan/-koordinator

Vis meg rådgiving til mitt byggeprosjekt