Med sensorer nedgravd i potetfåra er Ola Hougsrud bedre rustet til å bestemme hvilken strategi han skal legge for vanninga.

– For oss er dette et verktøy for beslutningsstøtte. Vanningsmengden vil nok antagelig være den samme, men vi får hjelp til å avgjøre når vi skal vanne, sier Hougsrud.

– Potetplantene kan lide av vannmangel og bli stresset lenge før vi kan se det. Med redusert fotosyntese som resultat, sier Jarek Grodek, potetrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet.

3 A7 A9725
Ola Hougsrud (t.v.), bonde, og Jarek Grodek, rådgiver i NLR Innlandet, har testet ut sensorer som verktøy for beslutningsstøtte for riktigere vanning i potetåkeren. Foto: Morten Livenengen

Lønnsom vanntilgang

– Sensorene som legges ut i åkeren måler fuktighet, temperatur og saltinnhold. Denne informasjonen brukes til å gi bonden oversikt over vannstatus i 15 og 30 centimeters dybde, sier Svein Arild Frøshaug, salgsleder i Agdir, som har levert sensorene.

Han kan videre informere om at sensorene er kalibrert for den jordarten de er utplassert. At sensorene gir informasjon om jordfuktighet i flere sjikt, er nyttig for å kunne styre vanntilgangen. I grafen kan vi se at vanntilgangen er tilstrekkelig ved 30 centimeter, mens det er i et kritisk område ved 15 centimeter.

Agdir Portrett 1x1 DSC7597

– Grafene viser at det er behov for vann i 15 centimeter, og bonden kan sette inn tiltak tidsnok, sier Frøshaug. Sensorene er satt opp til å gi varsel før det blir tørkestress som reduserer planteveksten.

Thumbnail image001
Oversikten bonden kan hente ut fra sensorene. Figuren nederst til høyre viser vanninnhold i jorda. Rødt område indikerer vanninnhold som gir tørkestress, mens gult område tilsier et moderat tørkestress der tiltak må vurderes. I grønt område er vannbalansen god. Skjermdump fra produsenten.

– Mange får en aha-opplevelse over hvor tidlig man må gå i gang med vanning. Behovet oppstår ofte før man tror, sier Frøshaug.

Han forteller videre at man tidlig i sesongen legger grunnlaget for god avling.

–Det er mye å hente på å få startet tidlig nok med vanninga, supplerer Frøshaug.

Nyttig støtte

Tilbake i potetåkeren på Tangen, har Ola Hougsrud et sterkt økonomisk incentiv for å vanne mer riktig.

– Tidligere betalte vi rundt 8 000 kroner for strøm til vanning per sesong. Nå har vi regna ut at det koster cirka 6 000 kroner å vanne i ei uke, sier han.

– Vi ser absolutt at dette er et aktuelt verktøy som hjelper oss å ta beslutninger, sier Ola Hougsrud.