– Det er mye å spare på fornuftig husdyrgjødselbruk. Med en analyse av møkka og en god gjødslingsplan, er det for mange bare snakk om en mindre supplering med handelsgjødsel for å oppfylle plantenes næringsbehov, sier Franz Anders Bakken, rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet.

Skjermbilde 2021 12 14 kl 14 47 17

Penger å spare

For å vise hva husdyrgjødsel kan være verdt, har rådgiveren satt opp noen regneeksempler. Disse tar høyde for at du har jord i god hevd og at pH er på et akseptabelt nivå. Næringsinnholdet i storfegjødsla brukt i eksemplene er satt til 3,3 kg total-N per tonn og 1,8 kg plantetilgjengelig N per tonn.

Dette sparer kornprodusenten

Dette sparer grovfôrprodusenten

For grovfôrprodusenten gjør rådgiveren oppmerksom spredetidspunktets betydning på virkningen av husdyrgjødsel.

– Møkka har klart størst verdi på våren, under normale forhold er det er da vi får best virkning. Gjødsla vil få lavere økonomisk verdi etter førsteslåtten, og er nær null på høsten. Derfor er det svært god økonomi i å investere i økt lager og spredekapasitet hvis det gjør at du kan bruke mer av gjødsla i vekstsesongen, sier Franz Anders Bakken.

MG 2878
Investering i lagerkapasitet for husdyrgjødsel, slik at du kan utnytte denne i starten av sesongen kan være svært lønnsomt. Foto: Morten Livenengen

Biorest

Har du ikke tilgang til husdyrmøkk, kan biorest være t godt alternativ der forholdene ligger til rette for det. Forsøk utført av NLR Innlandet for Mjøsanlegget på Lillehammer de siste ti åra, viser at bioresten har tilnærmet lik nitrogenvirking som mineralgjødsel. Næringsstoffene er godt bevart i bioresten og gjødselverdien er stabil. Fosforinnholdet varierer noe med opphavsmaterialet. Tørrstoffinnholdet i bioresten er forholdsvis stabil og har de siste åra vært mellom 2-4 prosent. Bioresten må derfor lagres og håndteres på samme måte som blaut husdyrgjødsel. Plantetilgjengelig nitrogen ligger på 2 kg/tonn.

– I Innlandet er det Mjøsanlegget på Lillehammer og HRA på Hadeland som produserer og leverer biorest. For de som har mulighet til å ta imot biorest og bruke den på en god måte, kan dette være en veldig kostnadsbesparende måte å få dekket noe av næringsbehovet på, samt bidra til at rester fra vårt matavfall blir brukt på en klimavennlig måte, sier Bakken.