– Samtidig ser vi at enkelte fôringseksperter ser ut til å oppvurdere verdien av grovfôrprotein og muligheten til å utnytte dette sammenligna med vurderinger og råd basert på gjeldende system for fôrvurdering til mjølkeproduksjon, sier Oddbjørn Kval-Engstad, grovfôrrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet.

3 A7 A7164

Proteininnhold endres med utviklingstrinn

– Som for energiverdi er plantenes utviklingstrinn viktigste faktor for proteininnhold i grovfôr, slik at proteininnholdet synker etter hvert som plantene går fra strekning via skyting til blomstring, forklarer rådgiveren.

Han forteller videre at dette skyldes dels endring av forholdet mellom blad og strå, og dels fortynning gjennom at tørrstoffavlinga øker.

– Vår erfaring er at proteininnholdet er litt mindre forutsigbart enn energiverdi ved et bestemt utviklingstrinn, siden plantebestand og vekstforhold skifter mellom år, sier Kval-Engstad.

Han gir et eksempel med at ei tynn eng kombinert med varm og tørr vår ofte gir dårligere busking, med lavere proteininnhold som resultat.

Eng dominert av bladgrasarter (for eksempel engsvingel eller hundegras) har som regel litt høgere proteininnhold enn strågrasarter (for eksempel timotei), siden bladandelen er høgere.

– Ved svært tidlig høsting er trolig forskjellen mindre, sier rådgiveren.

Videre sier Oddbjørn Kval-Engstad at enga ved gjødsling etter avlingsforventning i de fleste tilfeller vil ha mindre andel strå i gjenveksten enn i førsteslått. Dette gir deg dermed litt å spille på i fôringa.

– Du bør i så fall basere deg på egne fôranalyser, og ikke generelle betraktninger som vi gjør her, sier han.

Gjødsle til forventning eller potensiale?

– Det er lite lønnsomt å prøve å gjødsle seg til protein, men du bør gjødsle så du oppnår full avling, sier Kval-Engstad.

Og han peker særlig på viktigheten av å gjødsle tidlig nok om våren, slik at plantene har nitrogen tilgjengelig til buskinga. Sein og sterk gjødsling har lettere for å gi høge urea- og nitratverdier. Eng kan også utnytte noe av overskuddet fra våren til gjenvekst dersom vekstforholda har begrenset avlinga til førsteslåtten.

– Vårt generelle råd er å gjødsle som normalt denne våren, sier Oddbjørn Kval-Engstad.

Tidligere slått gir høgere proteininnhold

Hittil har 14-16 prosent råprotein i grovfôret ofte vært omtalt som optimalt. Nå snakkes det i økende grad om opp mot 17 prosent råprotein som ønskelig.

– Fra Sverige og Danmark ser vi forsøk og anbefalinger der 17 prosent råprotein i fôrrasjonen kommer gunstig ut, gjerne ved at mengden proteinkonsentrat reduseres, sier Kval-Engstad.

Rådgiveren bruker Grovfôrmodellen og resultatene fra prognoseprøvene som hvert år tas ut før førsteslått, og finner at økningen fra cirka 15 prosent til cirka 17 prosent protein i 2021 krevde tre til fire dager tidligere slått. Samtidig økte energiverdien 0,03-0,04 FEm per kilo tørrstoff og fordøyeligheten ca 3 prosent, til drøyt 72 prosent.

– Fra prognoseprøvene i Innlandet kan vi finne at et mål om 80 prosent fordøyelighet ga drøyt 1,02 FEm per kilo tørrstoff og ca 22,6 prosent protein. Prognoseprøvene er tatt i praksisenger med ulike forutsetninger, så proteininnholdet varierer en del, men det var ikke gjort spesielle tiltak for å høyne innholdet. Mange steder gikk planteutviklinga veldig raskt de siste to til tre ukene før førsteslått, så flere fikk nok ikke fullt utbytte av gjødslinga. Mer normale år synker fôrkvaliteten saktere, men det er uansett svært viktig å være «på hugget» om du skal høste høgfordøyelig fôr, sier Kval-Engstad

Et viktig moment er å ta vare på proteinet du produserer gjennom godt ensileringsarbeid. Rask og god fortørking er det beste tiltaket, og innebærer begrensa endringer i fordøyelighet og fôrverdi. Høgt protein innebærer i seg sjøl høgere buffer mot pH-senking samtidig som det blir mindre «plass» til sukker, så det er minst like viktig å gjøre en god ensileringsjobb.

3 A7 A8714
Økt proteininnhold og høgere fordøyelighet får du ved tre til fire dager tidligere slått. Foto: Morten Livenengen

Liten nytte av høgt protein i seint høsta fôr

– Sent høsta fôr har lågt proteininnhold, og det er som regel høstetidspunkt som er forklaringa når enkelte sliter med lite protein i grovfôret, som viser seg som redusert tilvekst eller mjølkeytelse i forhold til egne målsettinger, sier Kval-Engstad.

Han sier også at sen eller for sterk nitrogengjødsling vil øke proteininnholdet litt, men at du fortsatt vil sitte med et lite lite fordøyelig grovfôr som tar mye plass og går sakte gjennom vomma.

– Vi har tolka erfaringer og råd med proteinrikt grovfôr å være knytta til at det samtidig er lett fordøyelig, som er den naturlige sammenhengen, sier Kval-Engstad.

Høgere utnytting av protein avhengig av «kontinuerlig» fôrtilgang

– Mål om høgere proteininnhold i grovfôret er som nevnt ganske nytt her til lands, og litt på grensen av rammene for fôrvurdering og fôringsråd vi har forholdt oss til etter Norfôr-systemet ble innført. Samtidig kjenner vi eksempel på mjølkebønder som fôret på omtrent denne måten lengre tid tilbake, forteller Kval-Engstad.

Her mener rådgiveren at du må stole mer på grovfôret, gjennom å kjenne egne verdier og at du tar ut gevinsten gjennom mindre protein i kraftfôr og bruker for eksempel byggrøpp. For mange vil det være lurt å ta endringa gradvis.

Oddbjørn Kval-Engstad tenker seg at en mulig årsak til at dette er mer aktuelt, og kan fungere for flere, er endringer i fôringsregime knytta til omlegging til løsdrift og automatisert mjølking. Her legges det som regel opp til at dyra har tilgang til grovfôr hele døgnet, og vomma kan fungere bedre med høgfordøyelig fôr enn der de eter mye fôr på kort tid.

– Slik sett ligner den nye fôringa på effektiv beitedrift. Meldinger fra forsøk med lettfordøyelig grovfôr tyder på at dyra blir «lause i magan», men ikke viser sjukdomstegn. Du bør ha anledning til å fôre differensiert, slik at ikke for eksempel sinkua blir stående med dette fôret, sier han.

Diskuter endring av driftsopplegget med rådgiver

– Særlig i dagens situasjon, med stor prisøkning på flere viktige innsatsfaktorer, må du først vurdere effekten på bunnlinja, altså økonomisk netto, før du endrer driftsopplegget. De færreste tør nok regne med god tilgang på rimelig og godt grovfôr for innkjøp til høsten. Men vi er også usikre på protein- og kraftfôrpriser til høsten, sier Kval-Engstad.

For de aller fleste er det viktigst å sikre nok avling, deretter kan de vurdere endringer i fôrkvalitet. Og en endring i driftsopplegget kommer sjelden uten en eller annen form for medaljebakside.

– Tidligere og hyppigere slått gir redusert tørrstoffavling per dekar og større slitasje på enga som gir kortere varighet. I beste fall kan det være snakk om å endre fordeling av avlinga mellom slåttene, og slik sett gi enga omtrent samme belastning. I andre enden har vi de som får en ekstra slått til ugunstig tidspunkt, som svekker overvintringa og gir stort behov for fornying. Mer fordøyelig fôr gir også høgere grovfôropptak og betyr dermed økt arealbehov. Fôr- og arealgrunnlag er altså vesentlige faktorer, sier Kval-Engstad.

IMG 4270
Tidligere og hyppigere slått tærer på enga som igjen gjør det nødvendig med hyppigere fornying. Foto: Morten Livenengen

Ønsker du å endre fôring til mer satsing på grovfôret og mindre innkjøp av (utenlandsk) protein, bør du starte med å vurdere muligheter og begrensninger i egen besetning sammen med fôringsrådgiver, og så tidlig som råd koble inn grovfôrrådgiver fra NLR for å vurdere dyrkingsmuligheter på tilgjengelig areal. Sammen kan vi finne realistiske mål, evt bli enige om «hårete» mål og risiko ved ei slik satsing. Vi har flere positive erfaringer fra 2021 med «bestilling fra fjøset» og oppsett av fôrdyrkingsplan, der TINE og NLR har samarbeidd. Satser du på en større endring, med f.eks. 10-20 prosent økning av fôrverdien, vil du ha god nytte av diskusjon med og oppfølging gjennom sesongen fra de mest kompetente fagfolka – som på dyrkingsspørsmål finnes i NLR. Ta kontakt!

Les mer og bestill NLR Fôrdyrkingsplan