I 2024 kommer krav om egne omsorgsbinger for storfe, og i 2034 kommer kravet om løsdrift. Dette er store og krevende krav å møte for en rekke små og mellomstore produsenter. At det i enkelte områder er inntil 80 prosent av kyrne som står i båsfjøs og mange signaliserer at det ikke er økonomi i deres produksjon til å gjøre nødvendige investeringer, gjør behovet for rådgiving stort.
– Vi ser at mange har tatt en stor risiko i sine byggeprosjekt, både økonomisk, men ikke minst arbeidsmessig. Vi ønsker at man, selv med kravene som kommer, kan være lykkelig som liten framfor å bygge for stort og samtidig få med for mye risiko på kjøpet, sier Jon Fredrik Strandrud, fagkoordinator økonomi i Norsk Landbruksrådgiving (NLR).
NLR ønsker å ta vare på og utvikle de små og mellomstore brukene med mjølk- og kjøttproduksjon. For å lykkes i et byggeprosjekt, er Strandrud klar på én ting.
– Ting må gjøres i riktig rekkefølge!
Helhetlig rådgiving
– Vi poengterer viktigheten av å koble på rådgiver så tidlig som mulig. Gjerne i god tid før du ønsker å tegne ei plantegning av ditt nye fjøs. Med økonomirådgiver påkoblet i en tidlig fase kan vi gjennomføre NLR Veivalg, der vi hjelper deg som bonde med å mål, bevisstgjøring og kartlegging av mulighetsrom. Videre hjelper vi også til med en driftsplan som er viktig for å vise lønnsomhet i prosjektet, sier Strandrud.
– Vi har kompetanse på rådgiving fra tankestadiet og langt inn i driftsfasen. Vi tenker langsiktig sammen med bonden, supplerer han.
Kontroll over eget byggeprosjekt
Ting har en tendens til å balle på seg. Et nytt fjøs følges gjerne av en økning i produksjonen. Det igjen krever kanskje større gjødsellager, mer fôr som må dyrkes på arealer som kanskje ligger enda lenger fra driftsenheten.
– Vi kaller dette for konsekvenstrappa. Det er viktig å være klar over denne før du kommer for langt i prosjektet. Det handler om at bonden må ta kontroll over egen byggeprosess. Det kan rådgiver i NLR hjelpe deg med, sier Jan Arve Langørgen, fungerende fagkoordinator landbruksbygg i NLR.
Han peker videre på at det god planlegging er mer enn halve jobben med å bygge et nytt fjøs.
– Bruk god tid i forkant av byggestart. De som gjør det har, langt større sannsynlighet for å ende opp med et vellykket prosjekt. Mulighetene for å påvirke blir mindre og dyrere jo lenger ut i løpet man kommer, sier Langørgen.
Ved å koble på rådgivere fra NLR tidlig i fasen får du hjelp til å se på mål for investeringa, hvilke beslutninger som må tas når i byggeprosjektet og hvilke ressurser som kan settes inn.
– Bonden skal jo gjerne også drive gården som normalt i tillegg til byggeprosjektet, sier rådgiveren.
10 tips for vellykket byggeprosjekt
Flere innganger
Et byggeprosjekt kan ha fiere innganger. Noen ønsker å bygge i forbindelse med generasjonsskifte, mens andre ønsker å bygge i forbindelse med en produksjosnutvidelse. Ragnhild Sjuragard, økonomirådgiver i NLR Innlandet, forteller at mange ender opp med å få satt opp en driftsplan, men at det gjerne kan være andre tjenester som bør komme i forkant.
– Dersom du står foran et generasjonsskifte, er vi også med på den prosessen. Her er det mange faktorer som spiller inn, og det kan i mange tilfeller være greit å få en utenfra til å være med, sier Sjurgard.
Hun oppfordrer alle som går med planer om å utrede mulighetene for å bygge nytt fjøs om å ta kontakt med rådgiver i NLR for å få hjelp til hele prosessen.
Gjør ting i riktig rekkefølge. Ta kontroll over egen byggeprosess med NLR på laget!
Vi kan bistå fra avklaring til ferdig fjøs. Sammen finner vi gode løsninger på løsdriftskravet, ombygging, utbygging eller nybygg, tilpasset økonomien på din gård.
NLR har 47 rådgivere innenfor landbruksbygg og økonomi i hele landet. De tilbyr:
- Vegvalg og strategi
- Forprosjekt tegninger og kostnadsoverslag bygg
- Driftsplan
- Søknad til Innovasjon Norge
- Bygningsprosjektering
- Bistand ved anbud og kontrakter
- Byggeledelse
- SHA-plan / -koordinator
Vi har kunnskapen og verktøykassa – og er alltid i nærheten.