– Det viser at flere har vært klare til å ta en tidlig førsteslått i år. En litt lavere tørrstoffprosent enn tidligere underbygger at folk har vært på hugget da regnet ga seg, sier Oddbjørn Kval-Engstad, grovfôrrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet, som er raskt ute med å understreke at det finnes store variasjoner i Innlandet.

3 A7 A7164

Vit hva du fôrer med

Vi tar grovfôrprøver hos deg

Gode avlinger

Særlig for førsteslåtten er det denne vekstsesongen høstet gode grasavlinger i Innlandet. For andreslått beskrives avlingene som mer varierende.

– Sjøl der nedbøren var nær normalen i juli, er det et underskudd i forhold til plantenes behov. For de som har vannet, er avlingene fra andreslåtten nær normalen, mens for andre ligger vi under, sier Kval-Engstad.

– I Ottadalen har vi virkelig fått erfare at vann er minimumsfaktor. Her har det kommet mer nedbør enn normalt, og det har gitt gode avlinger, særlig i Lom og Skjåk, sier Kjersti Sveen, grovfôrrådgiver i NLR Innlandet.

Hun forteller videre om en kald vår som gav skikkelig god busking, som har gitt ei tett eng med høyere avling enn forventa.

Skjermbilde 2022 10 28 kl 09 48 16

Fra Valdres meldes det om gode avlinger for førsteslåtten, men at det for mange ble sterkt reduserte avlinger på andreslåtten.

– Spesielt på den tørkesvake jorda og der man ikke har vanningsmuligheter er avlinga i andreslåtten redusert. Det har ført til at noen gårdbrukere har meldt til oss at det vil være underdekning på vinterfôr i år, sier Magne Vingdal, grovfôrrådgiver i NLR Innlandet.

Skjermbilde 2022 10 28 kl 09 49 42

Slik forstår du grovfôranalysene

Vi tolker dine svar

Kvalitetsheving

Om man ser årets kvalitet opp mot de siste to årene, peker pilene oppover for førsteslåtten.

– Vi ser en liten kvalitetsheving både for energi og protein, hvor begge parametere tilsier tidligere slått, som vi også ser med lavere fiberinnhold, sier Kval-Engstad.

Per utgangen av oktober er det på Hedmarken vi finner det beste grovfôret denne sesongen, målt i energikonsentrasjon.

– Størst forbedring målt mot fjoråret finner vi i Ottadalen, sier Kval-Engstad.

– For andreslått er kvaliteten om lag som i fjor, men litt høyere energiinnhold i gamle Hedmark., sier rådgiveren.Tallgrunnlaget er delvis tynt, men også i andreslått har Hedmarken det beste grovfôret. I gamle Oppland er det en tendens til lavere proteininnhold i andreslått enn i 2021.

Facebook annonser slamaskin

Utnytt det du har optimalt

Krevende tider krever god kunnskap. Med høye priser på gjødsel, maskiner, diesel, plast og mye annet må alt gjøres litt mer rett. Sammen finner vi gode løsninger for ditt bruk!

Vi er her for deg. Vi har kunnskapen og verktøykassa, og er alltid i nærheten.

Ta kontakt med din grovfôrrådgiver