– Mange trykker bare på det første som dukker opp på Google. Men dette er nødvendigvis ikke det billigste HMS-kortet, sier Jevnaker.

Han forteller videre at han har hørt historier om useriøse aktører som tar seg betalt for HMS-kort hvor leveransen av kortene uteblir. Den sikreste måten å skaffe seg HMS-kort på, er å gjøre dette gjennom Arbeidstilsynets nettside.

– Vi ønsker å gjøre bonden oppmerksom på dette. Sjøl om Arbeidstilsynet sjøl har informert om dette en god stund, antar jeg det er de færreste bønder som abonnerer på deres nyhetsbrev, fortsetter rådgiveren.

Må jeg ha HMS-kort?

HMS-kortet skal vise hvilken virksomhet du jobber for, og hvem du er. Kortet skal bidra til å skape bedre oversikt over aktørene på en bygge- og anleggsplass.

– Alle som oppholder seg på en bygge- og anleggsplass skal ha HMS-kort. Det betyr at også bonden sjøl må ha kortet dersom vedkommende skal delta i noe av arbeidet på byggeplassen, sier Tore Jevnaker.

Videre gjør han oppmerksom på at kravet også gjelder både utenlandske arbeidere og enkelpersonforetak.

– Reglene om HMS-kort gjelder også ved restaurering og ombyggingsarbeider, sier Jevnaker.

Usikker?

Dersom du føler at jungelen av regler i HMS-landskapet er noe uoversiktlig, er rådgiveren bare en telefon unna.

– Dersom du ønsker å diskutere dine spørsmål omkring HMS-kort og sikkerhet på byggeplassen på din gård, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt, sier Tore Jevnaker.

Skjermbilde 2020 10 28 kl 13 29 23