Dette var spørsmål som dannet grunnlaget for et prosjekt med oppstart i 2017. Gjennom fem sesong er fem såmaskiner i kombinasjon med sju ulike jordarbeidingsstrategier testet ut på samme jordet på en gård på Hedmarken.
Nå er resultatene klare.
Det idelle såbedet
– Vi må huske at målet hele veien er å lage det idelle såbedet. Om maskina er gul, grønn eller rød spiller mindre rolle. Vi må sikre kornet de beste forhold for jevn oppspiring, sier Harald Solberg, rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet.
Dette er gode forhold for kornet:
- riktig plassering
- upakket jord
- riktig pH
- nok næring
- kontroll på vatnet
Høstpløying gir avlingsøkning
En stor del av forsøket er ulike jordarbeidingsstrategier. Her er det tatt utgangspunkt i den tradisjonelle vårpløyinga med påfølgende slodding og harving. Øvrige jordarbeidingsmetoder er målt opp mot denne.
Hele feltet er høstharvet hvert år. Arbeidsoperasjonene listet opp under er utført før såmaskinene kjøres gjennom forsøksfeltet. All jordarbeiding skjer på tvers av såmaskinenes kjøreretning.
Følgende jordarbeidingsmetoder var med i forsøket.
- Vårpløying, slodding og harving
- Vårpløying og Carrier XL
- Høstpløying, slodding og harving
- Høstpløying og Carrier XL
- Lemken Rubin
- Horsch Cruiser
- Carrier XL
- Bare høstharving
– Pløying har kommet godt ut, både vår og høst, kommenterer Solberg.
Imidlertid er han raskt ute med å påpeke at forsøksdesignet ikke tar høyde for jordvariasjon gjennom feltet, og at resultatene derfor må sees på som veiledende.
– Vi har per nå ikke beregnet kostnader for jordarbeidingsstrategiene. Dersom man inkluderer dette i en totalkalkyle, vil resultatet se annerledes ut, sier Harald Solberg.
Relative avlingstall for jordarbeidingsredskaper i perioden 2019-2021
Dette er såmaskinene som er med i testen. Bruk pilene for å navigere i bildekarusellen.
Skåler og slebelabb
– Av de fem såmaskinene som er med i forsøket, er én av dem med slebelabb. Den tradisjonelle kombimaskina fra Tume er utstyrt med tinder på gjødselsida og vanlig slebelabb for såkornet. Videre er Amazone-maskina ei ren såmaskin, så her er gjødsla tilført med forsøkgjødselmaskin før såing. De øvrige maskinene har skåler for såfrø og gjødsel tilføres enten i egne skåler eller sammen med såfrøet eller i kombinasjon, sier Harald Solberg.
Tume-såmaskina med sålabb er med i forsøket som en målestokk for den tradisjonelle metodikken. Disse maskinene er fortsatt å få kjøpt nye.
Gruppering av såmaskiner etter såmetodikk og avlingsresultater for 2021
Såmaskintype | Avling (kg/daa) | Relativ avling |
Såskåler (kombimaskin) | 701 | 100 |
Slepelabb (kombimaskin) | 654 | 93 |
Såskåler (ren såmaskin) | 714 | 103 |
Amazone-såmaskina har i 2021-sesongen gitt det høyeste avlingsresultatet.
– Med godt oppgjødslet jord, og på gårder med husdyrgjødsel er dette absolutt ei aktuell såmaskin, sier Solberg.
Han trekker også fram prestasjonene til den eldre Tume-såmaskina.
– Den tradisjonelle kombisåmaskina med slepelabber henger utrolig godt med. Det er ingen tvil om at denne maskina har sin plass på mindre kornbruk, og det vil være god økonomi i å holde den vedlike, kommenterer Solberg.
Best over år
Horsch Pronto, Väderstad Rapid og Väderstad Spirit representerer de store såmaskinene i forsøket.
– Forskjellene mellom maskinene er små. Prinsipielt fungerer maskinene relativt likt, sier Harald Solberg.
Summert over år, er det allikevel ei av maskinene som ligger et lite hestehode foran de andre; Horsch Pronto
Relative avlinger, sammendrag for 2019-2021, for kombimaskiner med såskåler, kombimaskin med slepelabber (Tume) og ren såmaskin (Amazone).
Relative avlinger, sammendrag for 2019-2021, for kombimaskiner med skåler.
Selv om Horsch Pronto i dette forsøket har gitt høyest avling i snitt over år, er forskjellene mellom de tre store såmaskinene små – avlingsmessig sett.
– Vi har foreløpig ikke regnet på totaløkonomien i de ulike mekaniseringsalternativene i forsøket. Dette vil vi gjøre i løpet av vinteren, sier Harald Solberg.