
1. Integrert plantevern
Integrert plantevernjournal noteres årlig. Den består av to deler med spørsmål som du skal krysse av for og omhandler:
- Brukerens kunnskap og anvendelse av integrert plantevern.1. Integrert plantevern
- Bruk av plantevernmidler i forhold til vann for å unngå forurensning.
2. Sprøytejournal
Journalen skal beskrive tiltak gjennomført på skiftet og skal føres årlig. Noen ting er obligatorisk å ha med. Hvilke kultur som dyrkes, mot hva det er sprøytet mot, når, med hva, dose, dato, høstedato, hvilke skadegjører, begrunnelse (for eksempel angrepsgrad av skadegjører) og effekt av behandling. Kryss av for om det er nødvendig med tiltak mot vann. Dersom svaret er ja, er det krav til å føre vannjournal. Hvem som har utført sprøytingen dersom det er flere som har sprøytet. Husk at journalen må oppbevares i tre år.
Frivillige notater er for eksempel jordfuktighet, vind, sol, nedbør, utviklingsstadiet og behandlingsfrist. Slike notater kan være nyttige å ha for neste års drift eller planlegging av tiltak fram i tid. Eksempel kan være notater om åkerdylle, tistel, kveke, som krever planlegging av tiltak. Har du store mengder kveke, kan det være aktuelt å velge bygg framfor havre eller hvete for å ha mulighet til å sprøyte med glyfosat i modent bygg.
Annen viktig informasjon er at du registrer ugras som er resistente mot ugrasmidler. Slik kan du neste år velge rett middel.
3. Vannjournal
Vannjournalen skal dokumenterer plikten du har til å redusere risikoen for vannforurensning. Det innebærer tiltak mot bekk og vann. Den føres når det er krav om vannjournal.
Når må du føre vannjournal?
Vannjournal reguleres i etiketten på det enkelte plantevernmiddel og skal føres dersom:
a. Dersom plantevernmiddelet har krav til vegetert buffersone for å hindre avrenning. Buffersonen skal alltid være ti meter. Unntaket til krav buffesone er:
i. Om skiftet ligger mer enn 50 meter unna overflatevann.
ii. Eller hellingen er mindre enn to prosent mot vannet.
eller
b. Middelet har avstandskrav til vann i forhold til vindavdrift. Kravet er alltid minst tre meter, maksimalt 30 meter. I tillegg har flere midler godkjenning til at avstandskravet kan reduseres ved bruk av avdriftsreduserende utstyr.
Oppsummert er vannjournal ikke nødvendig dersom:
- Skiftet ligger mer enn 50 meter fra overflatevann, uansett plantevernmiddel.
- Om man sprøyter med et middel uten krav om vegetert buffersone, og kulturen ikke dyrkes nærmere vann enn avstandskravet for middelet.
Bekker, elver, fjorder og innsjøer er overflatevann. Grøfter regnes med dersom overflatevannet renner mot den. Avskjæringsgrøft i overkant av fallet inkluderes ikke.
Avstandskrav
Avstand for bruk av plantevernmidler skal som utgangspunkt alltid være minst tre meter. Målet er å hindre avdrift til overflatevann. Preparatene kan ha ulike krav til avstand på 5, 10, 15, 20 eller 30 meter.
Avstandskravet kan reduseres ved bruk av avdriftsreduserende dyser og lavere trykk. Mattilsynet har oversikt over hvilke dyser som er aktuelle å benytte. Enkelte ganger gjelder reduserte doser også. Avstandskravet for middelet finnes på etiketten, i forhandlernes kataloger og hos Mattilsynet.
Ulike måter å notere på
- Skiftenoteringsbok fra NLR
- NLR sin plantevernjournal i Excel eller på papir. Tilpasset bomsprøyte og tåkesprøyte.
- Skifteplan mobil er en enkel løsning du kan benytte med mobilen, nettbrett eller pc. Her blir du guidet gjennom lista for aktiviteter som er relevante og du kan krysse av. PDF-rapporter av noteringene får du ved å henvende deg til din rådgiver. Flere på gården kan ha tilgang til Skifteplan mobil.
- Jordplan elektronisk noteringsverktøy
- Agrilogg elektronisk noteringsverktøy

NLR Notatbok for din planteproduksjon
Med NLR Notatbok for din planteproduksjon har du rask tilgang til å notere og sjekke tiltak.
Tidligere NLR Øst solgte notatbok for planteproduksjoner til medlemmer og andre. Nå er notatboka tilgjengelig for NLR-medlemmer i hele landet.
NLR Notatbok for din planteproduksjon får plass i lomma, kan ligge i traktoren eller et annet sted innen rekkevidde, slik at du kan gjøre notater fortløpende gjennom vekstsesongen. Gode notater er gull verdt når sesongen skal oppsummeres. Slik kan du finne forbedringer til neste år.

Bestiller du NLR Notatbok for din planteproduksjon innen 1. april, får du notatboka i posten før vekstsesongen.