Bondens nettverk er et initiativ som har som mål å fungere som et sikkerhetsnett for bønder, spesielt i situasjoner hvor en hendelse kan påvirke deres psykiske helse. Dette nettverket består av personer og organisasjoner med tilknytning til landbruket, og det er landbrukskontorene i kommunene som har ansvaret for å etablere og vedlikeholde det.
Enkel tilgang til hjelp
For at bønder enkelt skal kunne søke hjelp, er det viktig at kontaktinformasjonen til nettverket er lett tilgjengelig. Hvert nettverk har derfor oppdatert kontaktinformasjon på kommunenes nettsider. Dette gjør det enkelt for en bonde, eller noen på bondens vegne, å finne nødvendig hjelp.
Aktørene i nettverket kjenner til hverandre og kan hente inn riktig kompetanse etter behov, alltid med bondens samtykke. Kun relevante aktører vil være informert om bondens situasjon, noe som sikrer diskresjon og tillit.
Effektivt verktøy for støtte
Nettverket fungerer også som et verdifullt hjelpemiddel for rådgivere og andre som jobber med slike saker. Med dette verktøyet kan man lettere identifisere bønder som trenger bistand, og gi riktig hjelp i tide for å forhindre at situasjonen forverres.
Ressursgruppen i nettverket bondens nettverk består av sentrale aktører som landbrukskontor, faglag, kommunalt helsepersonell og landbruksrådgivere. Disse aktørene inviterer nødvendig spisskompetanse innenfor relevante fagfelt til å delta i nettverket.
Bred kompetanse og samarbeid
Eksempler på slik spisskompetanse inkluderer veterinærer, Innovasjon Norge, regnskapsførere, helsehjelp, Landbrukstjenester, samt spesialrådgiving fra organisasjoner som Tine, Norsvin, Tyr og Nortura. Dette brede spekteret av kompetanse sikrer at bønder får den hjelpen de trenger, uansett hva slags utfordringer de står overfor. Med et godt etablert nettverk vil man i større grad kunne avdekke bønder som trenger hjelp, og sikre at de får riktig støtte.
Synliggjøring og tilgjengelighet
For at Bondens nettverk skal være effektivt, må det gjøres kjent i landbruksmiljøet. Dette kan gjøres gjennom ulike kanaler og arenaer hvor bønder ferdes, som sosiale medier, nyhetsbrev, artikler i lokalaviser, plakater og oppslagstavler. Det er også viktig at nettverket er et tema på møter som arrangeres med andre temaer, slik at informasjonen når ut til flest mulig.
Startet i Innlandet
Bondens nettverk ble første gang etablert i Nord-Østerdal og noen år senere i Ringsaker kommune. Deretter ble det startet et prosjekt, Trygg bonde, i Norsk Landbruksrådgiving region Innlandet med støtte fra Innlandet Fylkeskommune. Prosjektet resulterte i etablerte nettverk i de fleste kommunene i Innlandet. Nå er det i tillegg flere andre fylker som har etablert nettverk i sine kommuner og flere er på gang.
Målet er et nettverk i alle landets kommuner
Målet er at alle kommuner i hele landet oppretter nettverk. Ved å tilby et støttende og kompetent nettverk, kan man sikre at bønder får den hjelpen de trenger i tide. Dette bidrar til å skape et tryggere og mer bærekraftig arbeidsmiljø for bønder, og sikrer at de kan fortsette å drive med det viktige arbeidet de gjør.
Bondens nettverk har egen nettside med oversikt over etablerte nettverk. Der finnes også informasjon og materiell som er nyttig ved etablering av nye nettverk
