– Det har vært gøy, men et krevende første driftsår i NLR SA, sa styreleder Arnstein Røyneberg i sin tale til årsmøtet. Han viste til at NLR SA er et stort selskap med snaut 380 ansatte og en omsetning på 380 millioner kroner.

– Tenk 380 ansatte som arbeider hver dag for meg og deg som gardbruker skal ta de rette valga i hverdagen. NLR er et viktig selskap for oss bønder, sa Røyneberg.

Kom ikke i helt mål økonomisk

– Vi har brukt mye av året på å komme i gang. Forarbeidet i 2023 med å samle NLR til ett selskap tok både tid og krefter. Dette gikk utover å legge til rette for det nye selskapet. Da er det godt at dette er historie, og vi nå er godt i gang med å bygge stein på stein, sa Røyneberg. Han påpekte at styret hadde to hovedmål dette året: kontroll på økonomien og tett oppfølging av trivsel for ansatte.

– Økonomisk klarte vi ikke levere på budsjett. Det har vært krevende å få oversikt, medga Røyneberg. Underskuddet ble til slutt på 4,6 mill. kroner mot et budsjett som skulle gå i null.

– Så har det også vært en prioritering på hvor vi skal legge inn mest resurser. Administrasjonen har jobbet mer enn vi kan forvente og hva som er forsvarlig over tid. Vi er heldige som har så dyktig og dedikert ledelse. Men resultatet vi leverte i år er vi ikke fornøyde med. Skal NLR være et ledene selskap på kompetanse for fremtiden, må resultatet snus. Det har jeg stor tro på vi skal klare, sa Røyneberg.

Fokus på medarbeidere

– De ansatte er gullet vårt. NLR er ingen ting uten dem. Dette året har vært et annerledes år for de ansatte også. Alle har vært gjennom en endring. NLR har blitt mer rigid, selskapet har blitt større og det krever mer oversikt. Da må mer føres i lister/datasystem. Mange har fått nye ledere å forholde seg til. Det er også en endring, sa Røyneberg. Han var klar på at det er viktig at NLR er et selskap som ansatte trives i.

– Vi må være et selskap der nye vil begynne og de erfarne vil fortsette å arbeide i, sa Røyneberg. Han påpekte at styret er opptatt av å følge utviklingen på trivsel gjennom medarbeiderundersøkelser.

– Verdien i NLR er de ansatte, kunnskapen de har og evnen til å formidle. Vi har mange dyktige folk som i må ta vare på, og vi trenger å rekruttere flere, sa Audun Meland fra region sør. Han påpekte NLR må være synlige på utdanningssteder som Ås og Blæstad, men også på Universitetet i Agder og andre steder.

NLR bør komme opp med flere forslag til temaer for relevante bachelor- og masteroppgaver.

Avstemming
Årsmøtet i NLR var samstemt og hadde mange positive og konstruktive innspill til veien videre. (Foto: Jan Ferstad)

Heier på samarbeid med Tine Rådgiving

– NLR og Tine Rådgiving skrev i fjor en intensjonsavtale der vi skal se om det er mulighet for tettere samarbeid om rådgiving til bonden. De skal levere sin rapport i juni. Jeg er spent på hva som kommer ut ifra rapporten, men jeg tror og håper det kan være bondenytte at rådgiving til melkeprodusenten samles til et helhetlig rådgivningsselskap. Det som er sikkert, er at når vi som eiere skal vurdere dette må vi se fremover og på de behov og den strukturen vi forventer de neste tiårene – og ikke se bakover og på det som har vært og som er i dag. Tiden vil vise hva som kommer ut av dette, sa Røyneberg i sin tale.

Flere av årsmøteutsendingene fulgte opp med at prosessen Tine og NLR kjører om samarbeid, må komme i mål denne gangen.

– Vi har alt å tjene på å bli én organisasjon. Vi har ikke råd til å ha flere rådgivingsorganisasjoner, sa Kåre Holand fra region Nord. Han understreket at det er behov for helhetlig rådgiving innenfor fôrproduksjon, fôring og økonomi. Årsmøtet var tydelig på at det bør bli ett felles rådgivingsselskap.

Bondens førstevalg

NLR arbeider med videreutvikling av virksomhetsstrategien sin. Rett før årsmøtet deltok alle årsmøteutsendingene i en innspillsrunde med gruppearbeid. Under årsmøtedebatten var det også flere som tok til orde for NLRs rolle for faglig utvikling og bondenytte.

– NLR må være førstevalget hvis det er noe en lurer på eller trenger rådgiving på. Primærproduksjon og jordbruk må være det viktigste, men NLR må også kunne ta på seg oppdrag som andre, f.eks. i forbindelse og utbyggingssaker, sa Anders Formo fra Innlandet. Han mente at taksering av skader, som etter uværet Hans, også er et område NLR bør kunne ta på seg.

Styret 2025
Etter årsmøtet 24. april 2025 består styret i NLR SA av (fra venstre): Sverre Lang-Ree, Olinn Herikstad, Wenche Snildalsli Vuttudal (nestleder), Arnstein Røyneberg (styreleder), Wiggo Paulsen, Anders Ragnar Nordlund og Åsmund Langeland (ansattvalgt). Hildegunn Espe, Mari Aker (ansattvalgt) og Elin Thorbjørnsen (ansattvalgt) er også styremedlemmer. (Foto: Jan Ferstad)

Resultat av valget

Arnstein Røyneberg ble gjenvalgt som styreleder og Wenche Snildalsli Vuttudal som nestleder i NLR SA for ett år.

Styremedlemmene Sverre Lang-Ree, Innlandet, og Olinn Herikstad, Sør, ble gjenvalgt som styremedlemmer for to år. Wiggo Paulsen, Nord, ble valgt som nytt styremedlem for to år etter Trond Bjørkås som hadde frasagt seg gjenvalg

Styremedlemmene Wenche Snildalsli Vuttudal, Midt, Anders Ragnvald Nordlund, Østlandet, og Hildegunn Espe, Vest, ble valgt for to år i 2024 og var dermed ikke på valg i år.

Paul Edvard Vittersø, Østlandet (gjenvalg), Ann Mari Bjørnøy, Vest (gjenvalg), og Hallvard Ellingsen, Nord (ny), ble valgt som varamedlemmer til styret.

Odd Einar Hjortnæs ble gjenvalgt som ordfører for årsmøtet for ett år. Sven Sandvik ble valgt til ny varaordfører for ett år.

Mari Aker, Åsmund Langeland og Elin Thorbjørnsen er ansattvalgte styremedlemmer i NLR SA.