Selv om fartstida som rådgiver i NLR er begrenset til drøye to år, har Rolf Einar Kordal allerede funnet sin nisje.

- For meg er det viktig å kunne svare ut de tekniske spørsmålene som bonden har, og koble dette mot agronomien. Teknologien skal forenkle hverdagen, men vi må på ingen måte glemme agronomien, sier han.

Fra studier til stilling

Rolf Einar har en mastergradsutdannelse fra NMBU, hvor han skrev masteroppgave på bladtesting av tørråteresistens hos potet. Med en oppvekst på gård med potetproduksjon, har han alltid vært interessert i landbruk generelt og potetproduksjon spesielt.

- Det interessante på et overordnet nivå, er jo at det ikke finnes fasitsvar på mye av det vi driver med. Derimot er det en haug med løsninger, og det spennende ligger i å finne den beste eller mest fornuftige løsningen, sier Kordal.

Han gikk rett fra studiene og inn i en rådgiverstilling i NLR i juni 2022. Opprinnelig var det en stilling som maskinteknisk rådgiver, men som nå har blitt mer i skjæringspunktet mellom teknikk og agronomi.

- Jeg har absolutt kapasitet til flere rådgivingsoppdrag innen maskinteknikk og presisjon, så det er bare å ta kontakt, reklamerer Kordal.

Imidlertid var hans første møte med NLR på et tidligere tidspunkt.

- Som student fikk jeg gratis inngang på Potet 2019 dersom jeg stilte som konferansevert. Husker jeg løp rundt i foredragssalen med mikrofon til folk som skulle stille spørsmål, minnes Kordal.

Ikke la teknikken ta kontrollen

Et av de beste rådgivingsøyeblikkene Rolf Einar kan huske, er da han hjalp en bonde som hadde utfordringer med å få seksjonskontrollen på sprøyta til å fungere som tiltenkt.

- Det var en liten innstilling i konsollen i traktoren, og visp så var problemet løst. En liten detalj, som for bonden fikk en stor betydning. Det gir en godfølelse å reise fra tunet når du vet at du har løst et problem for bonden, sier Kordal.

Selv om teknikk og presisjon er et interesseområde for Rolf Einar Kordal, er han raskt ute med å minne oss på at gammel viten langt fra er utdatert.

- Teknikken skal bare være et hjelpemiddel og ikke erstatter for god agronomi, sier han.

Følg ett spor

For den som ikke har kommet ordentlig i gang med presisjonslandbruk, er Rolf Einar Kordal klar på at man må hente ned de laveste hengende fruktene først.

- Å investere i et sporfølgersystem er det første steget på presisjonsstigen. Det finnes mange systemer å velge blant, og du kan få de som kommuniserer med et nettbrett du allerede har. Setter du dette sammen med kantsprederfunksjonalitet på sentrifugalsprederen din, har du gjort store og viktige sprang inn i presisjonslandbruket, sier Kordal.

- Dersom du er usikker på hva du skal gjøre og hvordan du skal komme igang, kan det være lurt å bestille et NLR Oppstartsråd. Da kommer jeg eller en kollega av meg hjem til deg og hjelper deg i gang med presisjonslandbruk tilpassa ditt gårdsbruk og dine behov, sier Kordal.

Høytsvevende framtid

Selv om det er vanskelig å spå framtida med stor sikkerhet, tror Rolf Einar Kordal at droner vil få en plass i landbruket i framtida.

- Særlig i en fase med kunnskapsutvikling. Vi har flere prosjekter gående hvor vi bruker drone, sier Kordal.