NLR ønsker å ta denne rollen slik at Landbrukets Klimaselskap SA ikke trenger å bygge opp et nytt fagmiljø for næringa, og bruke ressurser til å følge opp mye annet som ikke gjelder utvikling av Landbrukets klimakalkulator.
NLR og Tine har de siste årene utdannet til sammen nærmere 200 klimarådgivere. Kompetansen er best på klimaberegninger og rådgiving innenfor produksjon av melk, grovfôr og åkervekster. I landbrukets klimaplan er det et mål om at alle gårdsbruk skal ta i bruk klimakalkulatoren og få tilbud om rådgiving innen 2025. Det krever et koordinert og samlet rådgivingsapparat. NLR ønsker å ta et helhetlig ansvar for næringa, slik at det kan tilbys spesialisert rådgiving i alle produksjoner.
Direkte betaling for klimarådgiving
I 2021 ble det etablert en støtteordning for klimarådgiving i Regionalt Miljøprogram (RMP). Ordningen gir ikke den oppslutningen om klimaarbeidet som trengs for å nå målene i klimaavtalen. NLR kan sørge for at oppslutningen om klimaarbeidet blir stort og at alle gårder får på plass en klimaplan. Ordningen må da forenkles uten at det skal bli dyrere. I steder for at bonden må søke om å få refundert utlegg, bør NLR og andre godkjente rådgivere kunne rapportere inn når en klimaplan er lagd og få direkte betalt etter etablerte satser. Ordningen må gjelde alle godkjente klimarådgivere.
Opptrapping og koordinering
NLR påpeker at skal landbrukets klimamål nås, må det etableres et fagapparat som kan bistå de operative rådgiverne, utdanne nye rådgivere, spesialisere eksisterende rådgivere på nye områder, men også følge opp andre aktører som jobber med dette i landbruket. NLR arbeider med dette nå, men det er behov for å trappe opp arbeidet og styrke bemanningen. Rådgivingsorganisasjonene i landbruket må være rustet for å hjelpe bøndene med å imøtekomme krav om bærekraftig produksjon og klimadokumentasjon.
Et nasjonalt kompetansesenter inkluderer fagkoordinering, formidling, opplæring, bindeledd mellom marked, Landbrukets Klimaselskap, FoU-institusjoner og andre samarbeidspartnere som regnskapsførere, bank, finans, veterinærer, forvalting, kommuner etc.
Fem millioner kroner årlig
NLR anslår at det koster fem millioner kroner årlig å drifte et nasjonalt kompetanseteam for klimarådgiving. NLR påtar seg ansvaret, gitt kostnadsdekning til ett årsverk til nasjonal fagressurs, og fire årsverk til utvikling og videreføring av regional spisskompetanse og nasjonale fagressurser for hele næringa. Disse skal dekke de viktigste produksjoner/kulturer, jordhelse og fornybar energi som f.eks. biogass. Dette er tenkt bygd på samme mal som spisskompetansen innenfor økologisk landbruk NLR tidligere har etablert.
Fokus på jordhelse og fornybar energi
Jordhelse er et av fem prioriterte samfunnsoppdrag/forskningsområder i EU, og det eneste med direkte tilknytning til landbruk. NLR opplever stor interesse fra bønder som ønsker å utvikle en dyrkingspraksis som tar sikte på å opprettholde, gjerne øke produksjonen, samtidig som jordhelsen forbedres. Dette gjelder både i økologisk og konvensjonell produksjon. Innsats for å bedre betingelsene for livet i jorda bidrar til økt karbonbinding og samtidig redusert klimagassutslipp.