Rådgivende utvalg for innovasjon, vekst og økt norskandel i grøntsektoren peker i rapporten «Grøntsektoren mot 2035» på en kraftsamling i norsk grøntsektor, som en forutsetning for økt norsk produksjon og forbruk. For å understøtte målet om økt norsk produksjon, har styret i NLR SA etablert et fagråd for grønnsaker. Det skal gi NLR innsikt i grøntnæringas behov for rådgiving og kunnskapsutvikling.
Næringas førstevalg innenfor rådgiving
NLR har dyktige og dedikerte rådgivere innenfor ulike grønnsakproduksjoner. Produsentene blir stadig mer spesialiserte, og kravet om kunnskap er stort for å lykkes med kvalitet, god plantehelse, utvikling og innovasjon. Kravet til framtidas rådgiving er stort, og NLR skal rigge organisering og ressurser for å møte behovene som kommer.
NLRs fagråd for grønnsaker starter sitt arbeid i høst. Det består av fem erfarne produsenter fra ulike deler av landet:
- Laurits Stokkeland fra Jæren
- Jostein Skaga fra Dønna i Nordland
- Aud Mari Folden fra Levanger
- Thorleif Aas fra Toten
- Berit Ullestad fra Rygge
Kompetanse for en krevende næring
– Fagrådet for grønnsaker skal være en sparrings- og diskusjonspartner for NLR om hvordan vi i framover skal sikre rådgiving og kompetanse for en krevende næring. Det skal bidra med faglig behovsretta perspektiv og involvere egne produsentmiljø for å sikre god forankring av anbefalingene, sier Anne Kristine Rossebø (bildet), som er regionsjef for Innlandet i NLR og sekretær for fagrådet.
– Fagrådet skal gi råd om sentrale faglige og strategiske veivalg for økt norsk grønnsaksproduksjon, og om hvordan NLR skal styrke kunnskapsutviklinga og rådgivinga innen de ulike produksjoner, sier Rossebø.
Innovasjon, kvalitet og bærekraft som konkurransefortrinn, god plantehelse, utvida sesong og markedsretta produksjon er stikkord som er viktige for å nå målet om økt norsk produksjon og forbruk.