- Fint å kunne synse sammen med mentor!
- Mentorordninga har vært kjempenyttig! Det har gitt rom og mulighet for å synse sammen, sier Astrid Bjørnson. Hun kommer opprinnelig fra et melkebruk i Gausdal, og driver i dag med økologisk frukt og bær i Vestfold. Mannen er fra området, så det ble naturlig å slå seg ned her.
Astrid startet med bringebær i 2009, og begynte etter hvert å lage epletrær ved poding. I 2017 la hun om til økologisk produksjon
- Det å drive økologisk treffer meg mer. Det er mer spennende, mer fokus på mikroliv, jord og føre var prinsippet, sier Astrid.
Gården er på 43 dekar, noe som ikke er så stort i Vestfold sammenheng, men det virker som det er et godt marked for selvplukk. Gården har ingen leveringsavtaler på frukt og bær, alt er selvplukk og direkte salg. Mange er innom gjennom sesongen!
Kryssgaarden i Brunlanes, Larvik
Både lærer og elev
Astrid har vært med i mentorordninga tre ganger; to ganger som mentor og nå i år som elev. I 2022 var hun mentor for bringebær og i 2023 for frukt. I 2024 var huns selv elev på jordbær, med en mentor fra Lier.
- Alle disse har gitt nye kontakter, og vi har hatt masse kontakt også i ettertid. Mentorordninga gir gode muligheter til å bli godt kjent. Både det å være mentor og elev gir mye. Som mentor får du spørsmål som du kanskje ikke hadde tenkt på før, og må kanskje finne nye måter å tenke på for å forklare valgene sine, sier Astrid.
Hun synes det er veldig fint i sesong å ha noen å dele utfordringer med og noen som kan kjenne drifta godt.
- Det er og enklere å sette av tid når det og er satt av penger. Som mentor kan jeg leie inn hjelp i egen drift for å hjelpe andre for eksempel, forteller Astrid.
Hvorfor mentorordninga?
- Å være med i mentorordninga er fint for å få støtte, og ha noen å kunne ringe. Å vite at mentor får litt betalt for å ta telefonen gjør det enklere å stille flere spørsmål og ikke ha så dårlig samvittighet for å ringe flere ganger, sier Astrid. Hun tror dette fører til mer samarbeid.
Mentorordningen er og nyttig for å dra synergier til andre nettverk som Åkerkvinnene. Åkervinnene er et samarbeid med Larvik kommune (landbrukskontoret), Colab og gründernettverket som ble til i 2019.
Åkerkvinnenettverket samarbeider med andre, og gjennom mentorordningen drar man nytte av hvert enkelt sitt eget nettverk som gjør at man igjen utvider sitt eget. Samarbeid er gull! Og for helt nye bønder er det viktig å få et nettverk som gjør at utfordringer man møter blir lettere å håndtere, forteller Astrid
- Det har blitt en flott synergi. Godt nettverk er viktig, understreker Astrid.
Flere burde søke
Astrid synes flere burde søke mentorordninga, ikke bare nye bønder.
- Det mange kanskje ikke vet er at alle nye produksjoner eller nye endringer som gjøres på gården kan kvalifiseres for ordninga, sier Astrid. Hun tror at planting av jordbær kanskje ikke hadde blitt noe av i år uten mentor som pådriver.
- Jeg hadde sikkert fått det til uten også, men det føles rasjonelt å ha en mentor for å kunne lykkes raskere. Jeg slipper å gjøre alle feilene underveis, og kan iallfall spares for de største av dem, sier Astrid. Hun påpeker at det er flere utfordringer med økojordbær plantet uten tunnel, men det skal gå.
- Selv om jeg har drevet økologisk noen år med andre bær, er jordbær noe annet, og det er derfor mye nytt å lære, sier Astrid. Hun syns det er spesielt kjekt å kunne sparre med noen når det er litt utenom det som er anbefalt og vanlig.
Alltid noe nytt å lære
- Det er skummelt å tenke at man er ferdig utlært. Da stopper det plutselig opp. Alle bønder burde tørre å spørre mer. Vi kan alle trenge en liten dytt ut av komforsonen iblant, sier Astrid.
Samtidig som at hun ikke står alene utenfor komfortsonen med mentorordninga.
- Det kan være hektisk i sesongen, slik at møtene ikke blir helt når det var tenkt. Men det er likevel fint å ha noen å kunne ringe, sier Astrid.
- Det er fint å bli pushet til å gjøre ting som en ellers kanskje ikke ville tenkt på som så viktig. Som å dekke til jordbærplantene i tide, smiler Astrid. Med mentor synes hun det er det enklere å gjøre bedre valg, vurdere hva som er viktig og kunne være litt føre var.
Astrid har også vært aktiv i lokale dyrkingsgrupper.
- Det oppleves lettere å kunne ringe mentor enn rådgiveren hele tiden. Det blir og mer personlig forhold til en mentor, sier Astrid. Hun synes det verdt å få rådene fra NLR i tillegg for å få ut potensialet, men det er mye annet å få ut av mentorordninga. Spesielt dette med synsing om ting som kanskje går på utsiden av anbefalingene.
Ler mer om Mentorordninga i landbruket på nlr.no/mentor
Søk før 1. desember hvis du vil ha din egen mentor i hele 2025!