Direktesåing blir stadig mer utbredt, og spesielt tilskuddene til direktesådde høstvekster får flere til å ville prøve seg. Om du kun skal direkteså høstkornet ditt eller du delvis/ helt driver Karbon Agro, er det noen felles faktorer å ta hensyn til.

Såteknikken til side er det flere grunnleggende forhold som vil påvirke hvordan høstvekstene etablerer seg. I et forsøk på å samle flere av de vi anser som viktigst faktorene for å lykkes, har vi laget en sjekkliste. Den kan du gå gjennom når du planlegger årets høstsesong. Noen forutsetninger vil da allerede være gitt, mens andre har du kanskje fortsatt mulighet til å tilpasse. I sjekklista kan du gi deg selv poeng ettersom hvordan du oppfyller kriteriene, jo høyere score, jo større potensiale vil du ha for å få en godt etablert åker.

Skjemaet er utformet med de fire hovedelementene; jord, forgrøde, fangvekst (ved vårsåing) og utførelse/ management. Den kommer uten fasitsvar, og er basert på at du har noe basiskunnskap og ikke minst svarer ærlig. Skulle du trenge en diskusjonspartner er vi flere rådgivere i NLR som gjerne hjelper deg! Og du, hva med å fylle ut skjemaet sammen med en kollega du skal leieså for? Det kan gi dere begge en forventningsavklaring i forkant.

> Last ned sjekkliste for direktesåing

20230614 133621
For å få suksess med direktesåing, har vi samlet et knippe faktorer vi mener det er viktig å ha styr på. Foto: Maren Holthe.