– Det er et stort ønske for meg å gi bondens størst og best nytteverdi av jordprøvene som tas. Da må jeg legge innsats i planlegging, gjennomføring og etterarbeid, sier Morten Botilsrud i NLR.
Kalenderen på kontorveggen på Hvam på Romerike i Akershus viser juli, men han er allerede godt i gang med planlegginga av årets jordprøvesesong. En sesong som starter straks etter innhøsting og varer helt til telen kommer og julesnøen legger seg som et rolig teppe over landskapet.
Stadig forbedring i produktet
Allerede i 2015 var posisjonsbestemte jordprøver, der prøvepunktet blir koordinatfestet, gammelt nytt. Det var en godt etablert praksis på Romerike. Imidlertid har ikke Morten Botilsrud surfet videre på gammel rutine i jobben, men heller tatt tak i produktet og videreutviklet dette år for år.
– I mine første år tok vi jordprøvene etter et rutenett, hvor vi tok lite hensyn til jordvariasjon. Prøvetakinga var i liten grad planlagt på forhånd. Nå er dette snudd helt om, forklarer Botilsrud.
Allerede lenge før selve jordprøvejobben gjøres, er han i gang med å forhåndsdefinere jordprøvepunktene. Når han så kommer ut på det faktiske skiftet, tilpasser han det enkelte prøvepunktet til terrenget ytterligere der det er nødvendig.
– Særlig har jeg god nytte av jordsmonnkartene til NIBIO, gjerne i kombinasjon med ortofoto med høydekurver når jeg planlegger prøvepunktene, sier Botilsrud.
Størst mulig nytte
Morten Botilsrud er opptatt av at bonden skal få størst mulig nytte av jordprøvene. Derfor bruker han god tid på planlegging, og involverer bonden i hele prosessen.
– Det er i dialogen med bonden at vi klarer å finne de beste prøvepunktene. Bonden er den som kjenner jorda best. I tillegg gir dette et eierskap til jordprøvene, noe som er viktig for å gi god nytte av den informasjonen vi får fra jordprøvene, sier han.
Jordprøver har gått fra å være noe bonden har bestilt for å tilfredsstille kravene til forskrift om gjødslingsplanlegging, til å bli et aktivt styringsverktøy i drifta av gården.
– Nå bestiller cirka 95 prosent av oppdragsgivere jordprøvetaking med utarbeiding av kalkplaner med styrefiler for kalking. Det er veldig bra, sier Botilsrud.
Styrefiler lages med bakgrunn i informasjonen fra jordprøveanalysene og kan brukes til å gi variabel kalkmengde innenfor samme skifte. På den måten kan man tilføre kalk der det er behov, og ikke kalke områder av jordet som allerede har tilfredsstillende høy pH. Og Morten Botilsrud tar mer enn gjerne en kalkdiskusjon med bøndene.
– Vi diskuterer med hver enkelt bonde før vi skal utarbeide kalkplanene for ønsket mål-pH-nivå som det skal kalkes opp til, samt eventuelt hvilke kalktyper vi skal legge til grunn. Siden NLR er nøytrale holder vi oss kontinuerlig oppdaterte på både kalktyper og tilbydere av kalkspredning. Det er en omfattende jobb, men motivasjonen ligger i at bonden skal få best mulig resultat, sier Botilsrud.
Og det nitidige arbeidet med å gjøre produktet bedre begynner å bære frukter. Nå opplever Morten Botilsrud og hans kolleger en stadig økende interesse for kalking.
– Vi har klart å vise at det er dårlig butikk å kalke flatt. Gårdbrukerne ser at det er nyttig å differensiere. Kalking etter behov er presisjonsjordbruk, slår han fast.
Effektiv med maskin
Fra tidlig høst til langt inn mot jul er kontoret til Morten Botilsrud en John Deere Gator med påmontert hydraulisk jordprøveaggregat. Med denne klarer han å ta opptil 30 jordprøver i timen.
– Hvis jeg skulle tatt beina fatt og gått med manuelt jordprøvebor, hadde jeg aldri klart å ta så mange prøver. Maskina gjør meg langt mer effektiv, samtidig som det også er mulig å ta jordprøver når det regner, forklarer han.
Morten Botilsrud sammenligner utviklinga fra manuell jordprøvetaking til maskinell med overgangen fra selvbinder til skurtresker.
Når han ser inn i glasskula og spår utviklingen i framtida, tror Morten Botilsrud at stadig flere bønder ser nytten av tettere jordprøvetaking og finner verdi i analysesvarene. Han framholder nytten av tett jordprøvetaking mot en bedre gjødslingsplan.
– Vi er allerede, og vil forhåpentligvis i framtida ytterligere befeste posisjonen som en profesjonell totalleverandør av hele pakka. Fra uttak og ekspedering av jordprøver, via NLR Kalkplan og NLR Jordkart, og helt fram til en praktisk anvendelig gjødslingsplan til størst og best mulig nytte for bonden, sier Botilsrud.