– Fjoråret ble overraskende bra faktisk, forteller Simen Bergan om den første sesongen med økologisk kornproduksjon.

De planla egentlig å starte opp produksjon fra i år, men så i fjor at de rakk å få med seg 2023-sesongen også. De kastet seg rundt og kom i gang etter NLR Økologisk Førsteråd. De var forsiktige med forventingene i starten og hadde et perspektiv på tre år for å komme i gang. Men det var naturligvis mye spenning rundt første sesong likevel.

Men med et sesong over all forventing i fjor med et gjennomsnitt på ca. 230 kg per dekar, blir dessverre sesongen i år en nedtur for Simen og Sandra på Borge gård på Bingen, Buskerud.

– Det blir dårligere i år. Skuffende, men vi har tatt høyde for det så vi må bare stå i det. Nå bruker vi mye tid og energi på å forstå hvorfor, sånn at vi kan gjøre endringer før neste sesong, sier Simen.

All kunnskap er god kunnskap

Simen forteller videre at de er opptatt av å tilegne seg kunnskap. Han har deltatt på kurs, webinarer, Jordskolen i Buskerud og brukt ulike NLR-rådgivere. De har hatt HMS-rådgiver på besøk og fått god hjelp med KSL. I tillegg har de fått hjelp av rådgivere med god kompetanse på det maskintekniske og jord.

– Det hadde ikke gått uten støttespillere og rådgivere fra NLR, sier Simen.

Simen forteller at han suger til seg all kunnskap og beskriver kunnskapsnivået sitt som skyhøyt sammenlignet med for et år siden. Han beskriver at han setter pris på de ukentlige vektsmeldingene som han har får som NLR-medlem, slik at han forsøke å forstå hvordan han kan treffe riktig med arbeidsoppgavene.

Borge gard Simen Bergan foto Karoline Lervag Solberg
Forstå jorda: Simen er opptatt av å forstå jorda si. Her studerer han et felt hvor det er mye bedre vekst enn andre steder.
Borge Simen Bergan foto Karoline Lervag Solberg
Forstå jorda: Simen er opptatt av å forstå jorda si. Her studerer han et felt hvor det er mye bedre vekst enn andre steder.

Forsøksfelt på gården

Simen og Sandra forteller at de visste det var vanskeligere å drive økologisk og at det til tider har vært kaotisk. De har måttet gjøre investeringer som de ikke hadde budsjettert for, fordi ting ikke gikk som planlagt. Tresker måtte kjøpes inn i fjor etter et mislykket forsøk på å leie og i år må de nok investere i en plog for å få kontroll på jorda si. Sammen med rådgiver med god kompetanse på jord forsøker de å finne ut hvorfor det ikke har fungert så godt i år.

Når NLR ønsket å anlegge forsøksfelt på gården i år var de ikke vonde å be. Det er anlagt et felt med 20 ulike sorter med havre, bygg og hvete.

– Vi er begge to positive til forskning og utvikling, så forsøksfelt på gården er helt topp. Hvis det i tillegg kan hjelpe oss til å ta valg på hvilken sort vi skal gå for neste år er det en kjempebonus, sier Simen.

Forsoksfelt pa Borge gard Simen og Sandra foto Karoline Lervag Solberg
NLR Forsøksfelt: Der er anlagt 20 forskjellige sorter havre, bygg og hvete på Borge.