I Fredrikstad i Østfold driver Sverre Hjørnerød og kona gården Hjørnerød gård. Gården ligger bare 2 kilometer fra Fredrikstad sentrum, så de er nærmest som bybønder å regne. Det merkes godt at gården ligger sentralt til, for det strømmer stadig til folk til den populære og flotte gårdsbutikken.

Hjørnerød gård

På Hjørnerød gård har de i flere år hatt et målrettet arbeid med dreneringstiltak. Gården ligger tett på både boligstrøk og en bekk som går langs åkrene, føler gårdbrukeren på et ekstra ansvar for å vedlikeholde jorda.

– Med en bekk i nærheten føler vi på et voldsomt ansvar for å vedlikeholde jorda. Det er både en interesse og ønske vi selv har for drifta, men vi har også et ansvar fordi gården ligger sånn til som den gjør, forteller Hjørnerød.

Gode råd og dreneringsplan

Sverre Hjørnerød tok kontakt med NLR noen år før de skulle sette i gang. NLR-rådgiver Øyvind Akselsen har levert dreneringsplan og har vært tett på gårdbrukeren i prosessen. For Hjørnerød var det viktig å ha med seg fagfolk i alle ledd i prosessen og for han fungerer rådgiveren som en sparringspartner.

– Jeg tok kontakt med rådgiver for å få hjelp til å finne gode løsninger og hjelp med søknader når vi skulle drenere. Det er jo voldsomt lønnsomt å drenere fordi man får bedre avlinger som selvfølgelig er stor motivasjon til å gjøre dreneringstiltak, forteller gårdbrukeren Sverre Hjørnerød.

Gårdbrukeren forteller videre om at for han som ikke trives med papirarbeid og søknader er det gull verdt med en sparringspartner og hjelp til å få formalitetene på plass. Han forteller at det ikke oppleves tungt og vanskelig å sette i gang med dreneringstiltak, men at man må passe på at man har dokumentene på plass når man skal søke tilskudd.

– En dreneringsplan skal være med i søknaden når gårdbruker søker dreneringstilskudd hos kommunen, forteller Akselsen, rådgiver i NLR.

Med en dreneringsplan fra NLR får gårdbrukeren et kart og en arbeidsbeskrivelse med blant annet grøfteavstand og dimensjonering.

Dreneringsplan Karoline Lervag Solberg
Dreneringsplan: En dreneringsplan må følge søkanden når du som gårdbruker søker dreneringstilskudd. Foto: Karoline Lervåg Solberg

NLR Dreneringsplan

Diskuterer seg frem til best mulig løsning

Både gårdbrukeren og rådgiver er opptatt av at gode diskusjoner med fagfolk er viktig når du skal i gang med drenering. Øyvind Akselsen, rådgiver i NLR, legger til at kvalitet på rør og deler er svært viktig. Akselsen forteller videre at sagflis benyttes mye som filtermateriale ved drenering. I dag brukes det også rør med ferdig filter. Disse leveres i flere størrelser og det er viktig å velge riktig størrelse etter jordart. Hensikten med filtermateriale er å øke vannstrømmen og sørge for at jordpartikler ikke kommer inn i rør.

Både størrelse på rør og type filter beskrives i dreneringsplanen. Akselsen forteller videre at dersom det brukes feil filter er det risiko for at det kan bli helt tett.

– Fasiten kan være vanskelig å vite på forhånd, men vi diskuterer oss frem til best mulig løsningen sammen, sier NLR-rådgiver Øyvind Akselsen.

Drenering Oyvind Akselsen NLR
Filter: Ved drenering brukes det et filtermateriale. Det er viktig å bruke riktig filter. Foto: Øyvind Akselsen

Gårdbrukeren forteller at det er motiverende å se resultater og forbedringer med en gang etter dreneringstiltakene. Sammen med NLR-rådgiver og andre dyktige fagfolk har kommet med viktige innspill som har hjulpet til med viktige beslutningsprosesser.

– Nøkkelen er å gjøre det ordentlig. Det er moro med tiltak og forbedring av drifta, sier Hjørnerød.

Gårdbruker og rådgiver er enig om at de startet riktig på Hjørnerød, ved å starte med istandsetting av avskjæringsgrøfter og utløp. Rådgiver forteller at avskjæringsgrøftenes viktigste funksjon er å bryte vannstrømmen, stoppe overvann og hindre at grunnvann siger under fra arealene over.

Noen av arealene på Hjørnerød hadde det ikke vært gjort noe med på lang tid og gårdbrukeren forteller at det hos han har ligget drenering fra gammelt av, både her og der.

– Når du får lagt dreneringen systematisk, er det er rett og slett moro å holde på når du er ferdig å grøfte, forteller gårdbrukeren entusiastisk.

Rådgiver er også opptatt av viktigheten av å gjøre det ordentlig, både i planleggingsprosessen og gjennomføring. Akselsen supplerer med at det er viktig at dreneringen fungerer like godt etter mange år.

Dreneringsplan bonde og radgiver Karoline Lervag Solberg
Sparringspartner: Rådgiver (t.v) Øyvind Akselsen og gårdbruker Sverre Hjørnerud (t.h) diskuterer seg frem til beste løsning. Foto: Karoline Lervåg Solberg

Drenering gir god økonomi

Dreneringstiltak er bra for produksjonen, men det er høye kostnader og investeringer knyttet til dreneringstiltak. Men velfungerende grøfter som blir godt vedlikeholdt er noe av det viktigste man kan gjøre for å opprettholde avlingene.

Hjørnerød forteller at for de som driver kornproduksjon så er det så avgjørende med gode avlinger for at det skal være økonomi i produksjonen.

– Har du drenering og kalking i orden, åpner det seg mange muligheter, sier gårdbrukeren.

Rådgiveren er enig og supplerer med at med at slik været ofte er nå, med korte intervaller med bra vær og stadig påfyll av vann, er vi helt avhengig av rask opptørking så raskt som mulig.

Når skal du gjøre dreneringstiltak?

Akselsen forteller videre at hvis du ikke vet hvor utløpene er, det ligger for grunt og du synes det tørker for dårlig opp, da skal du sette inn tiltak.

– Men det er ikke noe grunn til å drenere bare fordi dreneringen er gammel. Hvis dreneringen fungerer og du har kontroll på alle utløp og det fungerer, da kan du vente, forteller Akselsen.

Rådgiveren forteller at vi har mye drenering som ligger alt for grunt og ikke dypt nok. Når man får drenert på mer riktig dybde får vi mye bedre funksjon fordi man får senket grunnvannet til ønsket nivå.

Rådgiveren avslutter med at det kan være lurt å ta kontakt med NLR hvis du er usikker for å kunne diskutere og få råd om drenering.