Selv om førsteslåtten ble tatt allerede 3. juni, mener Pål Kirkeby, ammekuprodusent i Ringsaker i Innlandet, at han burde vært ute og høstet hundegrasenga allerede i slutten av mai.

– Den tidlige starten på denne sesongen åpnet muligheten for å høste deler av arealet fire ganger. I samråd med rådgiver fikk vi justert planen slik at vi sikrer rett gjødsling av enga, sier Pål Kirkeby.

Drifta på gården

Bjørnerud gård drives av Inga-Lill og Pål Kirkeby

Ny gjødslingsberegning

Stein Jørgensen, rådgiver i NLR, gjorde raskt nye beregninger av gjødslingsbehovet ved overgang fra tre til fire slåtter.

– En av de viktigste faktorene her, er avlingspotensialet. Vi har brukt gode erfaringstall fra området, sier Jørgensen.

– Jeg har absolutt et stort forbedringspotensial i avlingsregistrering, skyter Kirkeby inn.

Han høster det meste av grovfôret i plansilo, med selvgående snitter og to vogner. Det gir utfordringer med å gjøre gode avlingsregistreringer på skiftenivå. Imidlertid vurderer han nå å kontakte rådgiver ved neste slått, slik at det kan gjøres vektregistrering av vognene med fulle lass.

210 A1297
Grovfôret høstes med sjølgående finsnitter og kjøres til plansilo med to hengere. Nå er ambisjonen å få veid hengerne med fulle graslass, slik at Pål kan regne ut avling per skifte på en bedre måte. Foto: Morten Livenengen

Godt styringsverktøy

Pål Kirkeby forteller at han bruker gjødslingsplanen fra NLR som et viktig styringsdokument i drifta.

– Jeg har dialog med rådgiver i planleggingsprosessen, og jeg følger videre gjødslingsplanen i løpet av vekstsesongen. Den er rett og slett et godt styringsverktøy, sier Kirkeby.

IMG 5427
Pål Kirkeby bruker gjødslingsplanen aktivt som et styringsdokument i drifta. Foto: Morten Livenengen

Økonomi i godt grovfôr

Med over 50 okser som skal fôres fram til slakt hvert år, ser Pål Kirkeby verdien av å produsere et godt grovfôr. Selv om han ikke har finregnet på egne grovfôrkostnader, antar han at de ligger under kraftfôrkostnaden.

– Med ytterligere en slått på en del av arealet, kan jeg høste mer og bedre grovfôr, som igjen reduserer behovet for innkjøpt kraftfôr. Det motiverer meg, sier Kirkeby.