Kvithammer er en gammel forsøksgård som ble kjøpt av Staten i 1923. Fram til 2019 drev Staten gjennom ulike konstellasjoner (Statens forsøksgårder, Planteforsk, Bioforsk, NIBIO) forsøksaktivitet på Kvithammer. Gunstig beliggende i Stjørdal kommune, like ved flyplass og Trondheim, var Kvithammer en anerkjent og viktig aktør for utviklingen av norsk landbruk. Med sin homogene, siltige leirjord, har det vært en ideell plass for forsøk, og det da vært gjort på Kvithammer i 100 år.

I 2017 vedtok NIBIO å legge ned aktiviteten på Kvithammer og flytte forskere og forsøk til Steinkjer. Dette ble gjennomført i 2019.

Videreutvikling

Stjørdal kommune kjøpte Kvithammer-gården for å sikre at gården, og plassen ble videreutviklet som et sentralt sted for trøndersk og norsk landbruk. Stjørdal kommune inngikk en avtale med daværende NLR Trøndelag om drift av jorda og bruk av bygningsmassen. Gjennom en mulighetsstudie gjennomført av Proneo, ble det pekt på en rekke områder som kunne utvikle Kvithammer:

  • Etablere en arena for forskning, utvikling, testing og opplæring for presisjonslandbruk
  • Etablere en arena for forskning, utvikling, testing og opplæring for fornybar energi i landbruket
  • Et nasjonalt senter for HMS i landbruket
  • Utvikling av møteplassen Kvithammer
Jordarbeiding
ALLSIDIG AKTIVITET: Målet med dagen var å vise fram noe av aktiviteten på Kvithammer. Her forteller avdelingsleder Truls Olve T. Hansen om forsøk med jordarbeiding. (Foto: Jon Olav Forbord)

Vise fram aktiviteten

Gjennom forprosjektet Smart Agripark har disse fire elementene blitt arbeidet med gjennom egne arbeidspakker. Prosjektet har vært et samarbeid mellom NLR og Stjørdal kommune og har finansiering gjennom egeninnsats og midler fra Trøndelag fylkeskommune.

Nå når forprosjektet er i ferd med å avsluttes og vi skal over i varig drift av Smart Agripark, mente ordfører Eli Arnstad i Stjørdal kommune at vi måtte vise fram aktiviteten på Kvithammer; hva vi gjør, hva vi hadde fått til – og ikke minst: Snakke om våre planer og ambisjoner for Kvithammer framover. Vi i NLR tente umiddelbart på idéen, og det ble laget en plan for å få landbruks- og minister Geir Pollestad til Kvithammer. Det var også viktig å vise fram Kvithammer til andre aktører i landbruket.

Når både landbruksministeren og generalsekretæren i Bondelaget var i Trondheim i forbindelse med den årlige trøndersk matfestival, var veien kort til Kvithammer.

Arnstein
FRAMOVER SAMMEN: Styreleder i NLR, Arnstein Røyneberg, orienterte om status for virksomheten. (Foto: Jon Olav Forbord)

Omfattende forsøksvirksomhet

Et tjuetalls aktører var samlet på Kvithammer, 1. august. Ordfører Eli Arnstad og styreleder i NLR, Arnstein Røyneberg hadde korte orienteringer om sine respektive virksomheter. Arenaen ble så overlatt til Truls Olve T. Hansen som er avdelingsleder på Kvithammer, i tillegg til å være en av NLRs fremste personer på presisjonslandbruk og formidling.

Hansen orienterte om Smart Agripark og NLRs virksomhet på Kvithammer. Det meste av tida brukte i ute der vi så på ulike forsøk NLR har på Kvithammer. Hvordan vi tester ulike sorter, ulike metoder for plantevern, gjødslingsstrategier, og hvilken effekt drenering har, for å nevne noe.

Grunnlag for rådgiving

Forsøk er grunnlaget for den rådgivinga NLR driver, og skaffer oss basiskunnskap som er avgjørende viktig. Dette håper vi at vi fikk formidlet på en god måte til landbruksministeren. Han ga uttrykk for at han var imponert over det NLR gjør på Kvithammer. Og hvor omfattende og mangfoldig virksomheten er.

Forsoksfelt
FORSØKSFELT: Forsøk er grunnlaget for den rådgivinga NLR driver, og skaffer basiskunnskap som er avgjørende viktig. Truls Olve T. Hansen orienterer om forsøksvirksomheten på Kvithammer. (Foto: Jon Olav Forbord)